Bokebackens
kultursida

Lästips

Casparsson blåser i upprorets domsbasun

I början av 1900-talet valde majoriteten av den svenska arbetarrörelsen det reformistiska alternativet, trots att bruksherrarna och samhällets elit inte tvekade att ta till våld för att bevara sina privilegier och slå vakt om sin profit. Det har nu gått hundra år sedan dess och historien är väl så gott som utraderad i det allmänna medvetandet. I utgångsläget var arbetskraften praktiskt taget livegen och oorganiserad kunde man inte göra mycket för att förbättra situationen.

Men det kunde räcka med ett besök av en kringresande agitator för att det pyrande missnöjet skulle flamma upp och kanaliseras i ett solidariskt agerande.

En sådan pionjär beskrivs i Ragnar Casparssons bok Adelberga bruk, som utgavs 1923 och bygger på författaren egna erfarenheter som valsverksarbetare vid Avesta järnverk 1907-1911. Valsverket är numera museum och till min förvåning meddelar guiden att produktionen här fortsatte med i stort sett samma omoderna metoder som under Casparssons tid ända fram till 1975. Hur kunde ägarna tillåtas driva denna sotiga och fönsterlösa helvetets förgård långt in i våra dagar?

Adelberga bruk är en upprörande berättelse om de vidriga förhållanden som brukets arbetare tvingades leva under. Männens inkomster räckte knappt att leva på och familjerna var ofta skuldsatta. Lånen som bruket gav dem för att köpa bostäder kunde nämligen inte betalas tillbaka. Sällan hade de annat än skuldsedlar i sina avlöningskuvert. Bolaget tog först betalt för hyran, ved och maträkningar. De underåriga pojkarna måste därför in i arbetet så snart som möjligt och där invigdes de med en rå pennalism, som författaren beskriver med ögonvittnets skärpa. ”Vilket förbannat liv! En koloni galärslavar voro de! De sutto fastsmidda vid sina roddbräden. Döden var den enda frihet de hade att vänta”.

Hoppet väcks först när huvudpersonen, Casparssons alter ego Edvin, möter socialisten Gillberg, som svartlistad jagas från bruk till bruk. Han för med sig kulturens ljus och en vision som får dem att hata och önska undergång åt det system som berövar dem människovärdet. Bakom masugnen studerades filosofer på modet.

En stor konflikt är oundviklig, i hela landet råder revolutionära stämningar. Polis och militär inkallas för att slå ned strejkerna. I Avesta utväxlas revolverskott och en arbetare skjuts ned av en strejkbrytare. Mördaren går fri, rätten visar sig vara korrupt. Historien är faktiskt sann. Antikvariatshandlaren Claes-Göran Jansson, som hjälpte mig att skaffa fram boken har studerat protokollen.

Edvin går i spetsen för en demonstration och hamnar i fängelse. Därefter är han brännmärkt och tar då sin tillflykt till ett kraftverksbygge i Norge. I en dialog med en äldre, förbittrad arbetskamrat utmejslas den strategi som ska befria proletariatet. Att förändra samhället är inte lika lätt som att vända en pannkaka, argumenterar Edvin, men genom studier och organisation kommer arbetarklassen att lösa stora, väldiga uppgifter. I detta fick Casparsson helt rätt och själv blev han ett talande exempel på bildningens betydelse. Efter många år som journalist och på allt högre fackliga förtroendeposter slutade han som landshövding i Västmanland.

I förordet till en senare upplaga urskuldar sig Casparsson för att inte ha skrivit litterärt. ”För min del har jag icke avsett att skriva skönlitteratur. Jag ville gissla orätten och blåsa i upprorets domsbasun.” Detta är alltför blygsamt. Tvärtom har Adelberga bruk mycket av det man kan begära av en klassisk roman inklusive naturalistiska höjdpunkter då författaren skildrar arbetarnas utsatthet och förnedring. Med åren kom Casparsson att se mera försonligt på sin ungdomstid och boken ger också en del ljusa glimtar av bruksmiljön. Jag utnämner härmed Casparsson till Avestas Émile Zola och föreslår en centralt placerad staty!

ULF IVARSSON

10 september 2014

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.