Bokebackens
kultursida

Lästips

Säker analys av den tyska katastrofen

Algot Niska (1888 – 1954) skrev in sig i Finlands historia som ”smugglarkungen” under förbudstiden 1919 – 1932. Han blev något av en Robin Hood som genom djärva operationer lyckades gång på gång lura polisen och forsla stora mängder sprit in i landet för att tillmötesgå finländarnas behov av alkoholhaltiga drycker.

I Över gröna gränser skildrar Niska sina senare verksamhet som människosmugglare i Tredje riket åren 1938 – 1939. Enligt egen utsago lyckades författaren smuggla ut omkring 150 medborgare (av judisk börd) ut ur Tyskland där en förföljelsemani hade brutit ut.

Boken beskriver många hisnande räddningsoperationer som utfördes under livsfarliga förhållanden. Där ingår också flera fina ögonvittnesskildringar från många historiska händelser från denna tid, så som kristallnatten, mordbranden av Stora synagogan och det dramatiska ögonblicket när Adolf Hitler proklamerar krig mot Polen.

Men boken är inte bara en äventyrsberättelse utan författaren levererar också en fin analys av de ekonomiska förhållandena i Tyskland under 1920- och 1930-talet som förklarar vad som drev på den politiska utvecklingen. Han diskuterar även orsaken till att den judiska minoriteten i Tyskland inte bjöd på något som helst organiserat motstånd. Därtill ingår i boken ett förtjänstfullt bildmaterial från nämnda år, mest gripande är bilden som visar ett äldre par som tar ett sista farväl inför lägerporten.

Boken är en perfekt sommarläsning och lämpar sig även väl som bakgrundslitteratur åt gymnasieelever som vill fördjupa sig i 1900-talets historia genom att den belyser Weimar-republikens undergång, Tysklands ekonomiska situation före och efter den börskraschen 1929, försäljningen av statsobligationerna och superinflationen samt de allmänna mekanismerna i ett diktatoriskt maktövertagande.

THOMAS GAROFF

5 maj 2017

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.