Bokebackens
kultursida

Lästips

Klassiker bland kiosklitteraturen

Vid månadsskiftet brukar man förlänga sitt busskort vid någon av de talrika R-kioskerna som finns vid alla större metro- och busstationer i Helsingfors. Medan man köar kommer man slentrianmässigt att blicka på sortimentet av pocketböcker som brukar finnas på ett hyllstånd intill disken. Mestadels kärleksromaner i hjärt- och harlekinserien, motsvarande i sjukhus- eller indifferent 1700-talsmiljö, sedan mera seriösa som ger råd hur hitta den rätta eller vad göra vid otrohetsfall o.s.v. Och mitt bland allt detta Harry Martinsons Aniara, till och med på svenska!

Detta var ju som ett tecken från ovan. Aniara som jag hört talas om nästan så länge jag minns. Min äldsta bror tvingades hålla föreläsning om boken i mellanskolan utgivningsåret 1963. Alltså Martinsons tungt vägande inlägg i kärnvapenmotståndet i Sverige under 1960-talet som slutade med att Sverige anslöt sig till ickespridningsavtalet 1968. Aniara som nyligen gått som musikal på stadsoperan, boken som folk skrivit både politiska och litterära doktorsavhandlingar om. Någon ställde till och med upp i en frågesporttävling och visade att han kunde boken utantill. Och bland all denna skräplitteratur, boken måste bara komma i bättre händer och givetvis läsas.

En läsare kommer inte så lätt undan. Författaren har med poetisk frihet krypterat texten, saker, orter och företeelser benämns inte med sina vanliga namn och därtill ingår svårbegripliga element som utgörs av mellanting mellan fysiska individer och andeväsen eller eventuellt elektroniska instrument. Bilden klarnar dock ganska fort. Jorden har drabbats av ett kärnvapenkrig som dels förorsakat en radioaktiv nedsmutsning samtidigt som atmosfären fyllts av stoft som utestänger solljuset och leder till att polarisarna alltmera breder ut sig. För att rädda mänskligheten har man skickat 3,6 miljoner människor med rymdfarkoster till planeten Venus där de skall vistas tills förhållandena återställts på jorden. Hur länge det kommer att dröja vet ingen, eventuellt 15 000 år. Aniara är ett av dessa rymdskepp med 8000 passagerare som genom en felnavigering kommit ur kurs och slungats ut ur solsystemet. Gondoldern som skeppet kallas har inte tillräckligt med energi för att kunna vända tillbaka så att farkosten fortsätter hjälplöst ut i den tomma rymden i riktning mot stjärnbilden Lyran.

Hela boken är genomsyrad av en stark melankoli. Huvudpersonen, man får inte veta om det är en man eller en kvinna, hör till förlorarna på två sätt, dels som passagerare i den dödsdömda farkosten, dels för att hen tillhör någon slags förtryckt minoritet bland de 8000 andra. Hen måste tidtals gömma sig och sätts tidtals i fängelse men tas till nåder på grund av sina tekniska kunskaper. Det är den samfällda ondskan hos mänskligheten som kommer att leda till undergången. En parallell till Gamla testamentets berättelse om Noaks ark, där också mänsklighetens samlade brott ledde till syndafloden som utplånade allt liv på jorden Endast på en liten ark räddar sig arterna och kommer att utgöra fröet för ett nytt liv. Civilisationen på planeten Tellus skulle sålunda enligt författaren sluta på samma sätt.

Harry Martinsons Aniara är kort och gott en klassiker som var och en borde läsa då den ger perspektiv på dagens politiska och kulturella debatt.

Harry Martinsons klassiska diktverk ”Aniara” i pocketformat. Bakom postkort med bild av Araratberget där Noaks ark fick sin första landkänning efter syndafloden. Foto: Staffan Garoff

THOMAS GAROFF

6 februari 2020

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.