Bokebackens
kultursida

Lästips

Avskalat och andlöst spännande

Jag skriver detta utan att veta just något om vad den samlade kritikerkåren anser om Alexandra Coelho Ahndorils författarskap och jag tänker inte googla på nätet för att ta reda på det, men jag kan inte tänka mig annat än toppbetyg.

Hon är fantastisk!

Hennes historiska svit om Tycho Brahe, den heliga Birgitta och slutligen Mäster Palm är enastående litteratur och måste höja sig väsentligt över det mesta i samtiden.

Jag började, lite slumpmässigt, med Mäster där Ahndoril tecknar socialistagitatorn August Palms liv och hårda, självuppoffrande kamp mot de sociala orättvisorna. Parallellt läste jag Tony Judds Illa far landet som är en faktaspäckad, resonerande men känslomässigt tillbakahållen appell för det socialdemokratiska välfärdssamhället. Han resonerar logiskt, hans slutsatser är bestickande men delvis är framställningen akademiskt torr och lite svårgenomtränglig.

Judd berör mig. Ahndoril slår mig rätt i maggropen. Hon har en makalös förmåga att förvandla dokumentärt material till ett levande drama av högsta klass.

Ahndoril tränger in människornas innersta skrymslen lika skickligt som hon skildrar den miljö de rör sig i. Här handlar det inte om några specialeffekter, här behövs inga cliffhangers för att hålla läsaren på halster. Ahndoril arbetar med detaljerna som en stenhuggare med sina redskap, flisa för flisa frilägger hon människorna bakom dessa tre historiska giganter inom vetenskap, religion och politik.

Hon tar läsaren i handen och för oss direkt till källan. Avskalat, språkligt förnyande och andlöst spännande.

TORKEL IVARSSON

18 juli 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.