Bokebackens
kultursida

Lästips

Från Enid till Greta

1947 skrev författaren Enid Blyton en av sina berömda ungdomsböcker i Fem-serien, Five on Kirrin Island Again. I boken berättas om hur farbror Quentin har uppfunnit en metod att utvinna energi ur vatten. Han tänker skänka uppfinningen utan ersättning åt mänskligheten för att vi skall kunna avstå från att använda kol, olja och gas för energiproduktion. Av säkerhetsskäl har han ställt upp utrustningen för de slutgiltiga försöken på den ensliga ön Kirrin Island för subversiva element vill åt hans hemlighet för att kunna utnyttja den för personlig vinning. De fyra barnen; Julian, Dick, Ann och George samt hunden Tim lyckas dock förhindra att skurkarna lyckas i deras uppsåt.

Dryga 70 år senare ger Greta Thunberg farbror Quentin sitt fulla stöd, detta är just vad vi måste göra och vi måste göra det nu.

Ett lopptorgsfynd 2021 i Hangö (Finlands sydspets); En ”Fembok” på originalspråk som lämpar sig utmärkt som bredvidläsning vid engelska språkstudier för i böckerna används ett mångsidigt vardagsspråk. Foto: Gunilla Garoff/Bokebacken

THOMAS GAROFF

12 februari 2021

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.