Bokebackens
kultursida

Böcker

I den här avdelningen visar vi böcker som getts ut av Torkel och Ulf Ivarsson.

Kemin var hans ädla ögonsten

Roman om Carl Wilhelm Scheele

Ulf Ivarsson

ekström&garay, 2020


Denna berättelse kretsar kring människan Carl Wilhelm Scheele i och utanför laboratoriet, hans privatliv och vännerna han omgav sig med. Scheeles bildningskomplex och sociala underläge löper som en röd tråd genom romanen, vars intrig bygger på historiska källor och verkliga händelser i dåtidens Sverige. Scheele är mest känd för sin upptäckt av syret, men utförde under sin relativt korta livstid mellan 15 000 och 20 000 experiment så något familjeliv eller förhållanden med kvinnor hann han inte med.

Inbunden, illustrerad ca 265 sidor
ISBN 978-91-89047-65-5
Beställ boken från:
Adlibris
Bokus

Kris i miljörörelsen. Undersökning av en medborgare höjd över alla misstankar

Ulf Ivarsson och Per Kågeson

Prisma 1976


Medborgaren är miljödebattören Björn Gillberg som slog igenom som kändis på 1970-talet. Han fick snart en central ställning som byggde på en lögnaktig bild av sig själv och sina insatser. Genom denna myt gjorde han sig oersättlig i anhängarnas ögon, varför dessa inte reagerade mot mygel, maktövergrepp och oegentligheter. Författarna diskuterar möjligheterna att skapa en demokratisk folkrörelse.

Häftad 170 sidor
ISBN 91-518-1001-8
Boken är slut från förlaget men finns på bibliotek och antikvariat.

En djävul men en fan - ett liv som journalist

Ulf Ivarsson
Bokebackens förlag 2013.

”Jag trädde in i en värld med drömmar om journalistisk frihet, men befann mig snart nog i närkamp med returinformation, textreklam, kändisskriverier, korruption och självcensur.”


I sina yrkesmemoarer berättar författaren om sin 40-åriga erfarenhet av journalistyrket. Boken ger inblickar i Avesta Tidning, Motala Tidning, Göteborgs-Posten, Miljö och Framtid, Uplands Nyheter, Miljötidningen, Statens planverk, Kemisk Tidskrift, Försvarets forskningsanstalt, Vattenfall och Tidningen Hemvärnet.

Häftad ca 260 sidor
ISBN 978-91-978848-4-6

Solen blodröd

Boken om Anders Elgqvist grundar sig på dagböcker bland annat från Kinasejouren, brev, räkenskaper, predikningar, dokument som bevarats genom släkten och som alltså nu sammanställts till en spännande levnadsteckning av en energisk och rastlös 1800-talspersonlighet. (Göran Åberg teol. dr. och docent i kyrkohistoria vid Lunds universitet i Jönköpings-Posten)

Den 27 juni 1849 uppsöker den svenske prästen Anders Elgqvist herr Julius Böhms fotoateljé på Poststrasse N:o 5 i Hamburg. Anders Elgqvist är som förste svenske missionär på väg till Kina, och detta porträtt – en daguerrotyp- är en av de första fotografiska bilderna på en svensk överhuvudtaget. Efter tre års bortavaro återkom han till Sverige hårt prövad av det kinesiska äventyret. Anders Elgqvist blir under en kort tid en person som alla talar om. Men vad hände sedan? I denna biografi får vi följa en ovanlig präst som drömde om att bli vetenskapsman, brevväxlade med August Strindberg och konstruerade en undervattensbåt!

Inbunden, 204 sidor, ill.
Pris: 145 kronor.
ISBN 978-91-633-3550-1

Sista resan till Ingermanland

Torkel Ivarsson påminner oss om Sovjets försök att utplåna denna till svensk historia närstående kultur. En kultur som det moderna, men historielöst mångkulturella, Sverige så sällan uppmärksammat.(Martin Tunström i Smålandsposten)

Det är mitt under brinnande krig. Livet är hårt för människorna i det ryska området Ingermanland. Men för en kort stund får dragspelsmusiken byborna att glömma påfrestningarna och att hoppas på bättre tider. Jussi Jänis, då ung arbetare i kollektivjordbruket var en av de 5.000 ingermanländare som valde att fly till Sverige. Men mottagandet var inte självklart. En ny skandal liknande baltutlämningen var nära. I biografin över Jussi Jänis liv speglas denna folkspillras öden före, under och efter det andra världskriget.

Inbunden, 125 sidor, ill.
Pris: 95 kronor
ISBN 978-91-976663-0-5

Kanonloppet

Torkel Ivarsson har med frodig fantasi vävt samman minnen från sin barndom i Karlskoga till en mycket munter och lite vemodig skröna med påtaglig tidsfärg. (Lars Sundin i Borås Tidning)

Rossellinifeber har utbrutit i Karlskoga. Hela staden kokar inför den världsberömde filmregissörens ankomst. Visserligen har få sett hans egendomliga neorealistiska skapelser men alla känner till den dramatiska kärlekssagan mellan honom och den före detta Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman. Och nu den tredje oktober 1954 ska Roberto Rossellini tävla i den stora sportvagnsklassen i Kanonloppet. Men i själva verket har den italienske filmmannen ett hemligt och mycket viktigare motiv för sitt besök. I romanen Kanonloppet får vi äntligen veta vad som skedde bakom kulisserna.

Häftad, 138 sid.
Pris: 55 kronor
ISBN 91-7910-486-X

Föranleder ingen åtgärd – reportage om ett brott

Skriften må vara tunn och oansenlig till utseendet. Men innehållet är desto tyngre och uppseendeväckande. Torkel Ivarsson nystar upp en rättsskandal av stort mått och han gör det med en ödmjukhet och lågmäldhet som övertygar och upprör. (Anja Thorkelsson-Lindahl Sveriges Radio Sjuhärad)

Det är en skön dag i april. En man i 50-årsåldern grips av polisen på Stora torget i Borås. Han anklagas för mordbrand, häktas och döms mot sitt nekande av tings- och hovrätterna till tre års fängelse. Men bakom brottet ligger helt andra personer. I denna dokumentär rullas en skrämmande historia upp om en cynisk affärsman, ekonomisk brottslighet och rättslöshet.

Häftad, 43 sidor.
Pris: 25 kronor.

Övriga böcker av Torkel Ivarsson kan finnas på antikvariat och bibliotek:

Såsom en brinnande eld. Handlar om arbetargrabben Erik Dahlin från Borås som värvade sig till Waffen-SS och stupade i Ukraina.

Nils Holgersson flög inte över Billingen. Kåserisamling med hemlängtan som röd tråd.

En revolution utan blod/ En värld utan tårar. Berättelsen om mina farföräldrar, båda pionjärer i den tidiga arbetarrörelsen.

De hade en värld att vinna. Samma tema men här handlar det om två något mer kända företrädare, Helene Ugland och Anton Andersson.

Herr Böhms fotoateljé. En skröna baserad på händelser i Borås år 1848.

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.