Bokebackens
kultursida

Lästips

Fyra procent Neandertalare

Karin Bojs har försökt utröna sin egen bakgrund så långt som möjligt med hjälp av av släktforskning. Utöver det har hon tagit steget till att se vad ett antal institut för genkartläggning kan erbjuda i form av mitokondrie- och cellkärnbaserade analyser. Allt detta har hon sammanfogat med vad arkeologin kommit fram till i samband med genundersökningar av kroppar funna i urtidsgravar. Det hela mynnar ut i ett praktfullt släktträd som sträcker sig 54 000 år tillbaka i tiden.

Släktforskningen leder fram till ett ursprung i stormaktstidens Stockholm på 1600-talet. Genanalyserna på henne själv och några nära släktingar ger vid handen att en av deras anmödrar alldeles tydligt kommer från Skottland någon gång mellan åren 800 och 1000 e.Kr. Författaren utgår ifrån att en besökande viking erbjudit möjligheten för en ung fröken att följa med till Skandinavien. Analyserna indikerar vidare att ett antal tänkbara mycket avlägsna släktingar kan finnas på olika ställen i Europa. De arkeologiska resultaten säger att fyra procent av hennes gener härstammar från en kontakt mellan nutidsmänniskan och neandertalarna som skett i Mellanöstern vid gränstrakterna mellan Turkiet och Syrien.

Från samma område har jordbruket brett ut sig över Europa i samband med att ”bandkeramikkulturen” uppstod för cirka 8000 år sedan. Denna flyttningsrörelse har gett ett avsevärt bidrag till författarens genuppsättning. Det andra stora inslaget i hennes genkarta kommer från den indoeuropeiska invandringen från stäppområdena mellan Svarta havet och Kaspiska havet för cirka 5400 år sedan. I samband med denna invandring har hon också fått sitt nuvarande språk.

Då Karin Bojs länge verkat som vetenskapsredaktör för Dagens Nyheter har hon haft mycket goda möjligheter att skapa en heltäckande bild av vad en kombination av dagens släktforskning, genteknik och arkeologi kan ge. Som vetenskapsjournalist har hon kunnat intervjua nästan alla kända forskare inom dessa genrer samt besöka ett otal kända och mindre kända arkeologiska utgrävningsobjekt. Genom att hon letar fram vad hon kan få reda på om sin egen släktbakgrund och sin egen genetiska forntid lyckas hon åstadkomma en mycket pedagogisk och lättläst bok som ger läsaren god inblick i hur långt vetenskapen nått på detta område.

THOMAS GAROFF

30 september 2019

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.