Bokebackens
kultursida

Lästips

Underbar sommarläsning

Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev är högaktuell ännu i dag trots att boken utkom redan 2019. Senast behandlades boken i det finska kulturprogrammet ”Kulturpodden” där frågan om sanningshalten i boken diskuterades. Författaren understryker själv att boken är en roman, men då Schulman själv är barnbarn till två av berättelsens huvudpersoner utgår alla från att man i denna bok får ny information om en av de centralaste händelserna i det svenska kulturlivet under 1900-talet.

Boken beskriver triangeldramat mellan makarna Sven och Karin Stolpe å ena sidan och Olof Lagercrantz å andra sidan sommaren 1932. Händelserna utspelar sig till största delen på Sigtunastiftelsens författarhem där spirande författarförmågor ges möjligheter att utöva sitt kommande yrke samtidigt som de kan få träffa redan etablerade förmågor inom genren. Sven Stolpe intar här en dominant ställning medan Olof Lagercrantz är på stiftelsen som stipendiat. Mellan Olof och Karin uppstår en ömsesidig förälskelse som den svartsjuke Sven genast märker. En oerhört spännande och dramatisk berättelse som snuddar mellan liv och död följer. Underbar sommarläsning.

THOMAS GAROFF

28 maj 2023

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.