Bokebackens
kultursida

Lästips

Med en ohygglig brutalitet

Den unge krigskorrespondenten Winston Churchill hade en kluven inställning till vad han nyss bevittnat. Kvar på slagfältet låg 9000 döda sudaneser, massakrerade av engelsmännens artilleri och moderna repetergevär. Året var 1897, platsen Omdurman. Churchills sinne för fairplay stördes något men han rapporterade ändå entusiastiskt hem till sin tidning The Morning Post om ”drabbningens majestätiska glans”.

Det brittiska imperiet var som allra störst, man brukar ju säga att solen aldrig gick ner där. Men också Frankrike, Belgien och Tyskland for fram i de olika världsdelarna med en ohygglig brutalitet.

Om detta skriver Sven Lindqvist i Utrota varenda jävel och fortsätter på temat i Antirasister och Nu dog du: Bombernas århundrade.

Den ideologi som legitimerade detta våld är rasismen, föreställningen att ”de lägre raserna” är dömda att gå under.

Lindqvist menar därför att de nazistiska utrotningslägren skall ses som en fortsättning på den europeiska imperialismen. Förintelsetanken är en gemensam egendom. Den tyske författaren Paul Rohrbach skrev 1912: Först därigenom att den infödde lär sig att i den högre rasens tjänst, dvs i dess och sitt eget framåtskridandes tjänst, producera värden, erhåller han moralisk rätt att vara till.”

Allt detta låg i potten när Hitler trädde in på scenen.

Det är ju en historiens ironi att Churchill senare blev den samlande symbolen för kampen mot det fascistiska övermänniskoidealet.

I den mästerligt skrivna Utrota varenda jävel följer vi Lindqvist på en odyssé genom Saharas öken parallellt med denna berättelse om slaveri och massmord. Som bakgrund tjänstgör Joseph Conrads klassiker Mörkrets hjärta som handlar om den belgiske kungen Leopolds exempellösa utsugning av Kongo (en modern efterföljare är Kung Leopolds vålnad av Adam Hochschild).

Lindqvist berör också utrotningen av ursprungsbefolkningarna i Latin- och Nordamerika och Tasmanien liksom Kanarieöarna. I det senare fallet var det inte repetergevären som slog ut de ursprungliga ägarna- Guancherna- utan de bakterier och sjukdomar som kolonisatörerna medförde.

För att knyta an till dagens situation kan man väl påstå att den europeiska, eller västerländska, imperialismen lever vidare men nu under täcknamnet globaliserad ekonomi.

TORKEL IVARSSON

3 oktober 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.