Bokebackens
kultursida

Lästips

Drift med filosofi och militarism i fransk klassiker

Näsan har skapats för att vi skall bära glasögon på den, alltså bär vi glasögon på den. Allt är således ordnat till det bästa, slår herr Pangloss fast med detta och några andra enkla exempel. Han är informator vid den unge baronen von Thunder-ten-Tronckhs slott i Westfalen och undervisar i metafysiko-teologo-kosmolonigologi. Baronen kallas Candide som är franska för troskyldig, och tar också sin informator på största allvar. Där har vi förutsättningarna för Voltaires kanske mest kända roman med samma namn, utgiven första gången 1759.

Candide reser ut i världen och får vara med om de mest förfärliga strapatser och äventyr. Han tvångsrekryteras till den bulgariska hären, överlever ett gatlopp och bevittnar krigets fasor med det stoiska lugn som Pangloss har lärt honom. Voltaire driver med dåtidens filosofiska och religiösa optimism och passar på att ironisera över krigets meningslösa hjältedyrkan: ”kanon- och gevärselden sopar bort tiotusentals skälmar från den bästa av alla världar vars yta de befläckar”.

Candide och hans ressällskap, Pangloss och den vackra Kunigunda besöker ett jordbävningsdrabbat Lissabon och fortsätter sin odyssé till Sydamerika där de upptäcker landet Eldorado. Där är marken täckt av ädla stenar och människorna vänliga och hjälpsamma. Alla är av samma mening, här finns inga domstolar eller fängelser. Kultur och vetenskap hyllas. Lastade med dyrbarheter tar sig Candide och hans vänner sedan tillbaka till den ”civiliserade” världen och Voltaire knyter ihop berättelsen.

Candide innehåller flera berömda aforismer. Just i slutet av framställningen igenkänner jag till exempel ”man skall odla sin trädgård”, det vill säga att man ska ta vara på sin talang. Den kanske ännu mer kända: ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att ge mitt liv för din rätt att framföra den”, lär för övrigt inte vara ett direkt citat av Voltaire men däremot en analys av hans egen filosofi. Denne store franske upplysningsman, encyklopedist och författare vigde sitt liv åt kamp mot religiös intolerans, politiskt förtryck, okunnighet och fördomar i största allmänhet och fick tidvis betala ett högt pris för sin frispråkighet. Han var med att lägga grunden för den franska revolutionen men demokrat var han inte i vår mening, förespråkare som han var för en upplyst monarki.

TORKEL IVARSSON

24 februari 2014

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.