Bokebackens
kultursida

Lästips

Kommissarie Brunetti mot mäktiga nätverk

Donna Leon kan utan omsvep klassificeras som en av nutidens stora deckarförfattare. Hon (hon/han, oklart om det är frågan om en pseudonym) har byggt upp ett mycket lyckat koncept där hon kombinerat tre klichévärldar; Venedig, söt familjegemenskap och mordgåtor. Händelserna är förlagda till det romantiska Venedig. Parallellt med polisutredningarna beskriver hon en idyllisk och söt familjegemenskap med kommissarie Brunetti, hans intellektuella hustru Paola samt de duktiga barnen Chiava och Raffaele. Fast världen är full av kriminalromaner kan man lugnt säga att Leon har lyckats höja sig klart över genomsnittet när det gäller att skapa en läsartillvänd helhet. Konceptet lär också ha blivit ekonomiskt mycket lönsamt då bokserien översatts till flera språk och sålts i stora upplagor. Ryktet låter berätta att det enda europeiska språk författaren har förbjudit översättningar till är italienska, för att undvika att verken räknas som italiensk litteratur.

Till deckarnas stora förtjänster hör att dagsaktuella frågor samt en viss samhällskritik lyfts fram. Så även i denna bok där katolska prästers sexuella utnyttjande av skolbarn i samband med religionsundervisning blir en fråga som familjen Brunetti måste ta ställning till. Kommissarien utreder ett mordförsök där han konfronteras med en oerhört inflytelserik ärkekonservativ katolsk organisation som förhindrar alla försök till granskning. Det visar sig att hela Italien är genomkorsat av mäktiga nätverk som på olika sätt favoriserar sina egna intressen, än av ekonomiska, än av politiska, än av religiösa skäl. Den gemensamma nämnaren för dem alla är maktbegär.

Ett intressant inslag i Leons böcker är diskussionen som kommissarien för hemma med sin fru. Han har för vana att använda henne som bollplank när han försöker förstå vad som pågår i samhället. Ofta ger Paola en mycket skarp analys. Ett bra exempel ges i denna bok då Brunetti förundrar sig över förekomsten av ”hemliga” organisationer. Paola kommer fram till att dylika först för samman folk med liknande politiska, ekonomiska eller religiösa värderingar och strävanden i ett löst sammanfogat nätverk. Inom detta utförs efterhand handlingar som är mera eller mindre etiskt eller juridiskt försvarbara. Så snart detta sker binds medlemmarna vid brottet och de har blivit offer för sin egen organisation, som de tvingas stödja i vått och torrt. Organisationen måste alltså bibehålla sin maktställning för att medlemmarna inte personligen skall kunna ställas till svars.

Som exempel på hur komplext det italienska samhället är hjälper ett nätverk familjen Brunetti att lösa problemet med ungdomarnas religionsundervisning, ett annat nätverk förhindrar kommissarien att fullfölja en brottsutredning.

Boken utspelar sig i Venedig och man får lust att läsa med kartan uppslagen. Vidare serverar författaren alltid en liten dos av Europas kulturhistoria, besök i berömda byggnader, hänvisningar till kända statyer och huvudpersonernas intresse av den klassiska litteraturen och deras förkärlek för det europeiska musikarvet. Detta utöver en spännande mordgåta där man har svårt att gissa sig till upplösningen.

THOMAS GAROFF

30 december 2017

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.