Bokebackens
kultursida

Lästips

Engelsk sjöhjälte fascinerar

Som pojkböcker är C F Foresters svit om sjöhjälten Hornblower svåröverträffade. Äventyren och bragderna avlöser varandra, krutröken är tät, kommandon, stridsvrål och jämmerrop från de skadade fyller sidorna. En vuxen läsare observerar kanske flera andra intressanta aspekter av tjänsten ombord på engelska örlogsfartyg under Napoleonkrigen. Besättningarna tvångsrekryteras och det är en konst att hålla dem borta från tankar på myteri på grund av den usla maten, hemlängtan, sjukdomar och ständig livsfara. En lyckosam kapten kan göra sig en förmögenhet på prispengar, endast skärvor utbetalas till den enkla sjömannen. Disciplinen upprätthålls med en fruktansvärd grymhet, prygling och gatlopp hör till vardagen och inte sällan dinglar olyckliga i rånocken för brott vi idag betraktar som ringa.

För att göra karriär som officer bör man ha rätt börd och kontakter i amiralitetet, vilket Hornblower saknar. Han tar sig istället upp med hjälp av sin knivskarpa analytiska förmåga, sinne för fair play och mänskligare ledarstil. Gång på gång överlistar han sin fiende i intrikata manövrar med de klumpiga fartygen och en imponerad besättning följer honom lojalt även i de mest farofyllda situationerna.

Ytligt sett är Hornblower barsk och otillgänglig där han ensam vandrar omkring på däck. Han visar ändå i svaga ögonblick sina känslor men återfaller strax i självförakt och om han lyckas med något är det ren tur, anser han. Bilden av Hornblower är därför lite mystifierande. För att vara en bra ledare måste man ha ju ha en grundläggande trygghet i sig själv. Butterheten är alltså en mask för att dölja en inre osäkerhet och den blir nästan komisk i relationen till officerskollegan Bush. Trots att denne saknar allt som Hornblower har – bildning, språkkunskaper, sinne för matematik och navigation – blir han en verklig vän. De strikta umgängesformerna i flottan hindrar emellertid de båda från att bli alltför personliga, de kan inte ens dua varandra. På de känslomässiga planet har Hornblower ändå oanade resurser, vilket märks i ett par heta kärleksaffärer.

Som läsare ställer man sig omedelbart på Hornblowers sida i alla de prövningar han utsätts för. Det kan vara allt från att han med avsmak betraktar sin billiga sabel och sjösjuka som ger honom herostratisk ryktbarhet i marinen till krigsrätt för att ha avsatt en sinnessjuk kapten.

Som en röd tråd genom hela serien löper pliktkänslan och den oreserverade lojaliteten med kung och fosterland. Inom flottan måste alla göra oerhörda uppoffringar. Men så står också Englands och hela Europas framtid på spel när den franske tyrannen erövrar land efter land.

Med tanke på hans oerhört detaljerade kunskaper om sjölivet från förr skulle man kunna tro att Hornblowers krönikör var en marinofficer från segelfartygens tid. Så är det emellertid inte.

C.S. Forester var en pseudonym för Cecil Louis Troghton Smith, som föddes i Kairo 1899 och dog i Kalifornien 1966. Han läste medicin, men övergick till journalistiken. Förutom elva böcker om Hornblower författade han manuset till filmklassikern Kapten Blod och även romanen Afrikas drottning, som dramatiserats med Humphrey Bogart och Katherine Hepburn i huvudrollerna.

ULF IVARSSON

21 mars 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.