Bokebackens
kultursida

Lästips

Vardagsharmoni präglar Englunds minnen

Peter Englund, som är född 1957, har givit ut en kort och lättläst bok om sina minnesbilder från barndomen och ungdomsåren, Jag kommer ihåg. Boken måste nog betraktas som en lättviktare i förhållande till vad Peter Englund tidigare har gett ut, särskilt Poltava år 1988 och sviten om Erik Dahlbergs verksamhet som fortifikationsofficer för Karl X, Karl XI och slutligen för Karl XII.

Boken ger en bild av en pojkes uppväxt någonstans i Luleåtrakten i en genomsnittsfamilj med ganska välordnade förhållanden. Fadern är lastbilschaufför på ett lokalt byggeri och familjen verkar ha det förhållandevis välbeställt. Skolan tycks inte bjuda Englund på några intellektuella utmaningar, snarare får man en känsla av minnesbilderna att han betraktade skolan som en miljö man levde och verkade i utan att desto vidare ifrågasätta någonting i denna tillvaro. Överlag får man en känsla av vardagsharmoni av hågkomsterna.

Intressant att märka är hur lika kulturen har tett sig för en yngling i Sverige jämfört med motsvarande minnesbilder från en uppväxtmiljö i Svenskfinland. Samma TV- serier och samma veckotidningar, samma Kalle Anka, Fantomen och Seriemagasinet. Till och med Ingemar Johanssons match mot Floyd Patterson blir en självklar erfarenhet.

THOMAS GAROFF

28 december 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.