Bokebackens
kultursida

Lästips

Eviga frågor om ondska och godhet

Vad som först slår mig när jag läser nobelpristagaren och akademiledamoten Pär Lagerkvists Barabbas är det enkla språket, nästan som om författaren talade till mig direkt utan att gå omvägen över det skrivna ordet. Här finns inga onödiga stilgrepp, inget som tar fokus från handlingen men heller inga transportsträckor. Barabbas är till det yttre en lågmäld berättelse men till innehållet stark. Liksom i flera av Lagerkvists andra verk är temat den sekulariserade människans existentiella ångest. Utan gud finns inget hopp.

I valet mellan Barabbas och Jesus var det den förre som släpptes fri och den senare som dömdes till döden. Barabbas bevittnar nästan oberörd korsfästningen, vi har här att göra med en förhärdad våldsman, men snart kommer han i kontakt med Jesus efterföljare och motvilligt föds i honom en längtan efter ett annat liv. Men han förstår inte hur den kärleksfulle guden kan tillåta så mycket ondska. Varför stenas den harmynta kvinnan för sin tros skull, varför korsfästs hans kamrat Sahab av samma skäl? Vad tjänar dessa offer till? Barabbas funderar över denna gåta under återstoden av sitt liv men först i dödsögonblicket väljer han slutligen sida. Spänningen hålls vid liv ända fram till de allra sista raderna.

Per Lagerkvist övergav för egen del religionen redan som läroverksyngling men använde gärna bibelns mytologi som motiv i sitt författarskap. Här finns ju de eviga frågorna, och möjligen svaren, om ondska och godhet och tillvarons mening.

Jag vill också gärna rekommendera Bödeln som är en rasande, ironisk och mycket roande uppgörelse med den tyska nazismen, skriven redan 1933. Här håller Lagerkvist upp en skrattspegel och allt blir så tydligt.

Den första delen som utspelas i historisk miljö avhandlar ondskan ur ett tidlöst perspektiv, i den andra delen skjuter Lagerkvist in sig på den våldsideologi som höll Tyskland och nästan hela Europa i ett skruvstäd under några år på 1900-talet.

”Det finns bara de som tänker som vi och en del som sitter inne och som just håller på att läras tänka som vi (…) de som trilskas ska vi nog få bukt med! Ett folk samlat i förtröstan utanför sina fängelser i väntan på att få höra skriket därinifrån av någon som omvänt sig. Det är gripande”.

Pär Lagerkvist såg fullkomligt klart redan från början. Hans bok måste ha lästs av tiotusentals människor, refererats, recenserats och diskuterats. När man läst Bödeln (och uppföljaren Den knutna näven, 1934) är man för all framtid vaccinerad mot argumentet att vi inte visste något om grymheterna förrän efter kriget.

Bödeln tillhörde den litteratur som brändes på bål i Tyskland och Lagerkvist sattes upp på nazisternas dödslista. En hedersbevisning.

TORKEL IVARSSON

9 mars 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.