Bokebackens
kultursida

Lästips

Fabrikshelvetet i 70-talstrilogi

När Erik Johansson på 1970-talet kom ut med sin trilogi Fabriksmänniskan, Vägen till fabriken och Bakom fabriksmurarna möttes hans böcker med entusiasm. Äntligen en ny proletärförfattare, skrev kritikerna. Bakom sig hade han ett helt yrkesliv som tempoarbetare och följaktligen en aldrig sinande källa att ösa ur. Han ansåg att ingen som inte själv har stått i det larmande fabrikshelvetet kan beskriva det på ett rättvist sätt. De författare som försökt ”öppnar små gluggar i fabriksmurarna, där man kan studera arbetarna så som man tittar på uppstoppade djur på Naturhistoriska museet”.

Erik Johansson fann sig aldrig tillrätta i den själsdödande ackordshetsen, i en miljö med psykopatiskt lagda chefer och där avvikande stämplades och frystes ut. Till den kategorin hörde han själv. Han tar med sig blommor till fabriken och han sätter upp ett bokbord. Detta uppfattas som provokationer, blommorna vissnar under hans ledigheter, böckerna förbjuds och Erik tappar tron på allt, arbetskamrater, fackföreningar och socialdemokrati. Solidariteten är död, konstaterar han.

Enkäten med namnet LO:s lilla röda som visade att många trots allt längtade efter kamratskap och människovärde slängs i en container där Erik till sin förvåning och ledsnad hittar den. En vild strejk väcker tillfälligt hans hopp. Han söker sig ideologiskt till småpartier på vänsterkanten. Han väntar på socialdemokratins löfte att produktionen skall läggas i hela folkets händer.

I Vägen till fabriken minns han sin barndom och uppväxt som statarpojke. Här får läsaren ta del av målande naturbeskrivningar men också det hårda slitet på åker och äng. Den unge Erik Johansson bygger sig en läsgrotta där han studerar filosoferna och denna flykt från vardagen för honom sedan vidare ut på landsvägen under de hårda åren på 1930-talet. Han bor i tält, lever på rårörda havregryn och drömmer om ett bättre liv. Denna den andra boken är i mitt tycke den stilistiskt bästa.

Man skulle väl kunna säga att Erik Johansson fick upprättelse med sina böcker. De avslutande raderna formar han till en uppfordrande vision. Han ser hur arbetarrörelsen vittrar sönder, ”men en gång skall resterna av våra drömmar grävas fram och bilda grunden till en ny arbetarrörelse där människan placeras i centrum…”

TORKEL IVARSSON

24 februari 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.