Bokebackens
kultursida

Lästips

Bryt försiktigt mot konventionerna

Omslag av Tove Jansson

Sommaren 1955 hade min bror och jag precis lärt oss läsa ordentligt och började upptäcka nya världar i bokhyllorna hos farfar och farmor, där vi befann oss på sommarlov. Politiskt och fackligt aktiva läste våra farföräldrar mest arbetarförfattare, som vi ju inte alls var mogna för. En soldatinstruktion från tiden före andra världskriget var desto mer fängslande. I denna lärde vi oss om hur man går och står och hälsar i det militära, samt hur man lindar fotlapparna så att de inte skaver under långa marscher. Men fantasin behövde mycket mer vilket vår kloka mamma insåg och därför överraskade hon oss en dag med Farlig midsommar av Tove Jansson.

Snabbt upp på övervåningen där vi hade vår läshörna. Vi bokstavligen dök in i handlingen. Redan i första kapitlet översvämmas nämligen Mumindalen av en väldig flodvåg, en apokalyps utan dess like. Det märkliga är att Muminfamiljen behåller lugnet där de samlats högst upp i sitt tornlika hus. Pappan borrar upp ett hål i golvet och hämtar upp vad som behövs för frukosten. Hemlösa djur med lustiga namn klättrar in och deltar i måltiden. Muminfamiljen är alltid generös och vänlig.

Vattnet stiger och huset måste överges. Tove Janssons alla märkliga figurer presenterar sig nu med sina olika karaktärsdrag. Den trygga Muminpappan, ”allt går bra ska du se”. Muminmamman mild och tröstande. Mumintrollet lite äventyrlig och låtsat manlig. Hans mycket romantiska flickvän Snorkfröken tänker mest på sitt utseende. Täta band till familjen har också Mymlans dotter och hennes lillasyster Lilla My, som är en fullfjädrad retsticka och så liten att hon ryms i en ficka. Mumintrollets bästa vän är den filosofiskt lagde Snusmumriken. En liten hederlig Homsa och en gråtande Misa ansluter sig till den drabbade familjen. Våra unga sinnen godtog genast alla de osannolika gestalter som befolkar Farlig midsommar.

Mumintrollen med sina jättestora näsor och magar men små tassar är mycket mänskliga, tålmodiga, fördragsamma och hjälpsamma. Sin fasta punkt har de i Mumindalen. I den stora världen finns eldsprutande berg och en farlig Mårra. Där hon går fram fryser allt till is. Parkvakter och hemuler ser till att alla förbud efterlevs. Allt som är trevligt är otillåtet.

Mumintrollen och deras gäster räddar sig över till en flytande teater. Något liknande hade de aldrig sett och inte vi unga läsare heller. De upptäcker en sufflörlucka, en ridå, en vridscen, en kostymateljé, kulisser och all möjlig annan rekvisita som hör till. Vetgirigt studerade vi den teckning av teatern med alla dess sinnrika detaljer Tove Jansson illustrerat med. ”Lucka i scengolvet som till exempel spöken kommer opp ur (när det behövs).”

Först förskräckta över att allt bara är på låtsas anpassar sig muminfamiljen på ett helt naturligt sätt till den okända miljön. Det underliga rummet blir strax hemtrevligt. ”Om en liten tid ska du se att allt känns precis som vanligt”, säger Muminmamman där hon sitter i en gungstol och funderar på gardiner och himmelsblå tapeter. Sedan den första förvåningen lagt sig börjar pappan skriva en pjäs på hexameter. Versmått hade vi inte hört talas om, nu fick vi veta vad det är. Generalrepetitionen blir farsartad, publiken förstår inte handlingen och fiaskot är nära, men när Lilla My biter en skådespelare i benet och publiken rusar upp på scenen för att ingripa i tumultet blir det succé.

Mamma förstod att vi skulle vara mottagliga för Tove Janssons friska surrealism och älska den spännande berättelsen. Eftersom hon var för en fri uppfostran tänkte hon kanske också att vi skulle må bra av att läsa om Lilla Mys anarkistiska upptåg och muminfamiljens obekymrade sätt att se på tillvaron.

Mer än 60 år senare läser jag Farlig midsommar som en underfundig drift med borgerlig etikett och lydnadskultur. Tove Janssons språk är omsorgsfullt utmejslat, jag kommer att tänka på Åke Holmbergs tidiga Ture Sventonböcker. Men här är miljöskildringen mer levande och ibland riktigt poetisk. ”Granskogen hade glesnat omkring dem och öppnade sig plötsligt i en svacka. En fin nattdimma fyllde gläntan som mjölken i en skål.”

Muminfamiljen är så fredlig att det balanserar på gränsen till självutplåning. Ingenting kan få dem att tappa behärskningen. Det spelar ingen roll om världen håller på att gå under. Muminmamman dukar ändå som vanligt upp tebordet till kvällen. ”De har känslor och ser färger och hör ljud … men vad de känner och ser och hör ... det bryr de sig inte om ett dugg”, konstaterar Homsan. Vännerna är i stället desto mer handlingskraftiga. Snusmumriken avskyr den förhatliga parkvakten med alla sina förbudsskyltar. ”Vad tänker du göra med honom? frågar Lilla My. Hänga honom, koka honom eller stoppa upp honom?” Fullt så illa slutar det inte, men hur kul är det att jagas av tusentals elektriskt laddade hattifnattar?

Budskapet är: bryt mot konventionerna, men gör det försiktigt så att ingen blir ledsen.

ULF IVARSSON

13 november 2019

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.