Bokebackens
kultursida

Lästips

Välbehövlig repetition av Frankrikes historia

Ett impulsköp på herresätet Ephrussia de Rothschild intill Nizza, Claude Wenzlers Genealogy of the Kings of France and their wives, visade sig vara en jättefin översikt över Frankrikes kungahus. Språket är ställvis mycket krävande för en som inte har engelska som modersmål. Texten är full av engelska synonymer som finjusterar uttalandena, men som tyvärr gör det svårt för en icke engelsktalande att till fullo tillgodogöra sig verket. Trots detta ger boken en jättefin översikt av de franska konungaätterna, som börjar med merovingerna, varpå följer karolingerna, kapetingerna och huset Valois. Sist huset Bourbon. Samtidigt presenteras också konungarnas gemåler.

Wenzler bjuder också på en välbehövlig repetition av de viktigaste händelserna i Frankrikes historia såsom slagen vid Poitiers och vid Fontenoye-en-Puisaye, hundraårskriget, Jean d’Arc, Bartolomeinatten, mordet på Henrik IV och franska revolutionen. Flera intressanta detaljer defilerar förbi såsom principerna för hur och varför konungatiteln ärvs. En mycket intressant förklaring till hur medeltidssamhället såg på skillnaden mellan man och kvinna ingår också.

Av boken framgår att Frankrike, genom sin obrutna konungalängd, kan betrakta sig som en av Europas äldsta nationalstater – sedan cirka år 500. Det är bara Danmark som kan göra anspråk på att ha en ännu äldre definierad konungalängd.

THOMAS GAROFF

29 september 2015

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.