Bokebackens
kultursida

Kulturoasen

Det spökar i Gärdslösa

Värdparet på Gärdslösa prästgård, Gun och Bertil Nilsson. Foto: Ulf Ivarsson

Vi är inackorderade i Gärdslösa prästgård på Öland. Vid frukosten berättar en annan gäst att hon och hennes man under natten väckts av steg och dörrar som slog i nedervåningen. Var det vår store skald Erik Johan Stagnelius som osalig gick igen?

Det var i alla fall här, i denna härliga öländska natur- och kulturmiljö som skalden föddes och växte upp.

I skymningen läser jag Fredrik Bööks biografi om Stagnelius. Efter bara några sidor berättar författaren om den blivande diktarens nattliga äventyr i prästgården tillsammans med en äldre bror och deras informator.

Bitarna föll på plats och vid frukosten dagen därpå meddelade jag min upptäckt, naturligtvis redan känd för värdparet Gun och Bertil Nilsson.

Den anrika prästgården drivs sedan några år av en ideell förening som ett kulturcentrum med antikvariat, café, och bed- and breakfast.

Konstutställningar, författaraftnar, föreläsningar och musik står på programmet.

Prästgården är naturligtvis också mittpunkten för Sällskapet Erik Johan Stagnelius vänner som bildades 1987. Man håller skaldens minne levande bland annat genom utgivning av hans verk. Göran Hägg, tidigare ledamot av styrelsen för Gärdslösa skriver om Stagnelius att han ”som poetisk stjärna är fullt i klass med dåtida europeiska storheter som Coleridge, Keats och Shelley på engelska, Hölderlin och Novalis på tyska eller Leopardi på italienska”.

Det är med särskild känsla jag passar på att fördjupa mig i några av Stagnelius dikter. Genom fönstren på prästgårdens övre våning har jag samma utsikt mot havet som en gång inspirerade honom.

Förutom långa sköna promenader besökte vi ett par närbelägna utflyktsmål, Ismanstorps fornborg och Ölands museum i Himmelsberga. Där kan man lära det mesta om forna tiders strävsamma vardagsliv på Öland, inramat av den klassiska radbyn.

TORKEL IVARSSON

20 juli 2012

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.