Bokebackens
kultursida

Lästips

Isaac Bashevis Singer: På vår gata

”Vår gata” är Krochmalnagatan 10 i Warzawa och tiden är åren före första världskriget. Isaac Bashevis Singer återger här i novellens form episoder i sin barndom. Fadern är en hängiven rabbin som i sin domstol, Beth Din, avgör alla slags tvister i den judiska kommunen. Dörren öppnas och in träder människor för att framlägga sina bekymmer, bli vigda, skilda eller få råd i religiösa frågor. Berättarjaget, den brådmogne lille pojken, hämtar delinkventerna och insuper med öppna sinnen allt det märkvärdiga som utspelas i faderns mottagning.

Hit kommer det åldrade äkta paret som vill skiljas därför att mannen träffat en mycket yngre kvinna som han vill gifta sig med, viket hustrun av pur kärlek samtycker till. Efter att ha konsulterat andra lärde män kommer rabbinen fram till att skilsmässan och vigseln med den nya kvinnan är i sin ordning. ”Även en åldrad man är skyldig att bära frukt och föröka sig”.

Till rabbinen söker sig en kvinna som för länge sedan blivit förförd, blivit gravid och lämnat bort sitt nyfödda barn. Barnet döptes som icke-jude. Nu vill hon sona denna synd. Botemedlet blir att avstå från kött på vardagar, läsa Psaltaren och ge pengar till välgörenhet.

Fadern har ett oändligt tålamod och motiverar sina milda omdömen om andra människor och deras felsteg med ständigt nya citat ur de heliga skrifterna. Han vacklar sällan i sin tro. En mycket självmedveten rabbin besöker sin kollega på Krochmalnagatan och väcker olust med sitt ohämmade skryt. ”Ofta översatte denne högfärdige rabbin stycken i Talmud åt min far, som till och med jag, en liten gosse förstod”. Men istället för att be besökaren dra åt helvete nickar fadern vänligt åt allt han sa.

När jag läser detta får jag en känsla av att just denna slags tolerans bortom allt förnuft och orubbliga tro på skaparens vishet och nåd är en del av förklaringen till att ortodoxa judar och andra med stark religiös övertygelse utan motstånd lät sig föras till nazisternas slaktbänk.

Det kanske är att övertolka ”På vår gata”, som ju framförallt är en underbar skröna om mänsklig svaghet och förnedring, förlåtelse och försoning i det myllrande judiska kvarteret. Faderns gränslösa idealitet ställs trots allt mot moderns mera krassa livsinställning och faktiskt också barnets ifrågasättande.

Intrycken från Beth Din lägger grunden för Singers författarskap. Pojkens fantasi får näring av de livsöden som passerar där och stimuleras också av äventyrs- och kärleksmagasin han köper i närmaste bokstånd. Han får för sig ”att också jag skulle vilja skriva en berättelsebok, full av gåtor och hemligheter...”. Vi som tillhör Singers fanclub är tacksamma för att han lyckades genomföra sin dröm.

Om det här lästipset skrivits för en del år sen skulle jag ha klagat på att förlaget inte försett boken med en ordlista över judiska religiösa uttryck och fenomen, som det vimlar av. Numera är det lätt att via internet orientera sig i denna främmande och fascinerande värld.

ULF IVARSSON

21 augusti 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.