Bokebackens
kultursida

Lästips

Ett poetiskt möte som slår gnistor

Gunnar Ohrlander som avled för några år sedan, var en ovanligt vass och välformulerad vänsterskribent, uppskattad bland annat för sina krönikor i Stockholms-Tidningen och Aftonbladet. Ingen kunde känna sig säker när han under signaturen Doktor Gormander klippte till mot etablissemanget. Han skrev också dramatik och böcker. Jag har nu ännu en gång läst hans debutroman från 1985 Katten spelar silverflöjt, som handlar om poeten och äventyraren Lars Wivallius. Omläsningen gjorde mig inte besviken. Ohrlander visar här att han inte bara kunde precisionsbomba den uppblåsta överheten utan också att han är en skönlitterär författare av stort format.

Lars Wivallius (1605- 1669) var bondsonen från Vivalla nära Örebro som fick möjlighet att studera främmande språk i Uppsala men som äventyrslusten drog ut i det 30-åriga krigets häxkittel. Han blir soldat, han bevittnar häxbränning, han kommer i kontakt med ett mystiskt ordenssällskap och han upptäcker hur lätt det går att ljuga sig fram. Lite slumpmässigt blir han tagen för en svensk adelsman och hamnar i intrigspelet kring den svenska kungakronan. Han fängslas för stöld, släpps ut och fortsätter med sina bedrägerier. Hans kriminella karriär kröns med ett äktenskap med en skånsk adelsflicka vid namn Gertrud Grip. Han rymmer med henne och skattkistan men allt uppdagas och Wivallius döms till ett långvarigt fängelsestraff som han avtjänar i den dystra fästningen Kajaneborg i Finland.

I Katten spelar silverflöjt får vi vara med fram till frigivningen.

Mötet mellan denne 1600-talspoet, mest känd för ”Klage-Wijsa, Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr”, och den sentida författaren Gunnar Ohrlander slår gnistor. Ohrlanders språk är väl så poetiskt som huvudpersonens, vilken för övrigt kände mest inspiration under sina fängelsevistelser. Kanske är det just Katten spelar silverflöjt som inspirerat efterföljande författare i denna lätta historiska genre. Jag vet inte men tycker mig se ett liknande sätt att blanda fakta och fiktion med språklig finess hos flera andra, som till exempel Alexandra Coelho Ahndoril med sin historiska trilogi om den heliga Birgitta, Tyko Brahe och August Palm, och Eva F Dahlgren med Det vita kolet.

Wivallius levde hederligt under återstoden av sitt liv. En tid var han faktiskt auditör vid Livgardet i Stockholm; de rättsprocesser han själv gått igenom hade ju skaffat honom en viss juridisk erfarenhet. Han ligger begravd på Katarina kyrkogård i Stockholm.

TORKEL IVARSSON

3 mars 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.