Bokebackens
kultursida

Lästips

Göran Hägg om svenskhetens historia

Det var när jag skrev på en biografi över den förste svenske missionären i Kina Anders Elgqvist och behövde en bred historisk bakgrund som jag stötte på Göran Häggs Svenskhetens historia. Jag läste in mig på avsnittet om 1800-talet och ställde sedan in boken i hyllan. Där samlade den damm i flera år. Jag tänkte väl som vanligt att svensk historia från istiden och framåt kan kännas rätt trist att plöja igenom. Jo chauvinisten Grimberg är ju rätt rolig förstås men inte särskilt pålitlig.

Men jag har ju väldigt goda erfarenheter av Göran Hägg i andra sammanhang, senast hans ypperliga biografi över den italienske diktatorn Benito Mussolini. Så plötsligt fick jag för mig att läsa Svenskhetens historia från första raden ”I begynnelsen var isen och vattnet” till den nedslående berättelsen om hur välfärdsstaten krackelerar.

Jag sträckläste. Hägg är en lysande dokumentärförfattare. Initierat och med ett mycket ledigt och vårdat språk (jag kan varmt rekommendera Häggs Författarskolan) lotsar han oss genom den svenska historien. Berättelsen är späckad med nya infallsvinklar och överraskningar, denne produktive författare gillar att slå hål på myterna. Man skulle med en travesti på Runeberg kunna säga att Göran Hägg älskar och slår ihjäl med samma varma själ. Så har han till exempel inte mycket till övers för kungarna, de som så länge sades vara vår historia, men av vilka en majoritet var råskinn till psykopatins gräns och däröver eller bara allmänt talanglösa, som den nuvarande, fast nu spelar det ju ingen roll längre.

Berättelsen är både kronologiskt och tematiskt uppbyggd vilket förhöjer läsvärdet och gör den till något långt utöver det traditionella sättet att framställa den svenska historien. Konst, språk, vetenskap, bemärkta personligheter, litteratur, teknisk och politisk utveckling, allt hanteras av Hägg med samma skickliga penna. Han beskriver målande de stora rörelserna i tiden, rikets uppkomst, gudsstatens och ståndssamhällets upplösning, välfärdsstatens framväxt och dess fall med skotten på Sveavägen 1986 som symbolisk slutpunkt.

Hägg hyllar det socialdemokratiska folkhemsbygget som kanske är den bästa kompromiss historien sett mellan kapitalism och demokrati, nu stadd i nyliberal upplösning (den som ytterligare vill fördjupa sig i ämnet rekommenderas Häggs Välfärdsåren). Men vari består svenskheten och vad finns eventuellt kvar? Hägg pekar bland annat på vår lagstiftning med kontinuitet sedan medeltiden, språket förstås och den lojala byråkratin som överlevt och troget tjänat alla regimer. Men också sådant som kompromissvilja, upplysnings- och jämlikhetsideal, omsorg om de svaga. Allt detta har djupa rötter i den svenska folksjälen.

TORKEL IVARSSON

7 mars 2014

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.