Bokebackens
kultursida

Lästips

Fin folklivsskildring av politisk ökenvandrare

Min allra första kontakt med Knut Hamsun var hans filmatiserade roman ”Sult” med Per Oscarsson i huvudrollen. Den hade premiär 1966 och jag minns egentligen bara en scen tydligt och det är när Oscarsson sitter på en parkbänk och resonerar med en olycksbroder. De talar om en förmögen man som har stora egendomar och jag fäste mig särskilt för att de gjorde det utan bitterhet, trots att de själva var nära att duka under av hunger. Jag var vid tillfället tjugo år gammal och fortfarande rätt omedveten om samhällets orättvisor. Inte visste jag särskilt mycket om Hamsun heller, men båda dessa brister gick ju att avhjälpa.

”Sult” eller svält på svenska var Hamsuns genombrottsroman, delvis självbiografisk. Under åren som gått har jag läst ytterligare några av hans verk och nyligen åter ”Landstrykare” som är den första i en trilogi om den rastlöse August och hans äventyr på den norska landsbygden. Handlingen rör sig i och kring den fattiga fiskarbefolkningen i den lilla byn Polden. August, vittberest sjöman, skrönoberättare och charmör i största allmänhet slår sig ihop med den tonårige Edevart, som inte är något ljus i skolan men vars hjärna fungerar klart ändå. Tillsammans utvecklar vännerna en enastående kreativitet och drar sig fram oftast med goda förtjänster på sillfiske och gårdfarihandel, med mera.

Edevart mognar som man och gör karriär hos bygdens store handelsman Knoff, öppnar egen handelsbod, praktiserar som skutskeppare. Han kan nu stolt ta emot sina bekanta från Polden ”med dram och kringlor”, men konjunkturerna växlar. När sillen går till blomstrar bygden och affärerna, när den sinar så väntar misären.

”Landstrykare” är en fin, roande och initierad folklivsskildring. Hamsun skrev den som nybliven nobelpristagare (1920) och sågs nu som en förebild av många andra tidens stora författare som Ernest Hemingway, Hermann Hesse, Thomas Mann och Selma Lagerlöf.

Men han gick vilse politiskt. I ungdomen klart på vänsterkanten, efterhand alltmer konservativ och reaktionär, för att slutligen hamna i armarna på den tyska nationalsocialismen. Nationalskalden blev landsförrädare och för det fick han, i likhet med många andra norrmän betala ett högt pris. Efter kriget blev han tvångsintagen på psykiatrisk klinik och fick böta en stor summa pengar som nästan knäckte familjens ekonomi. Dock skrev han in i det sista och allmänt anser man i dag att den politiska ökenvandringen inte kan ta ifrån honom hans litterära storhet.

TORKEL IVARSSON

6 december 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.