Bokebackens
kultursida

Kulturoasen

Växlande stämningar i Helsingfors

Ett sällskapsrum i konsekvent nationalromantisk stil. Foto: Hvitträsk museum/Museiverket

Helsingfors är en verklig kulturoas för en tillfällig besökare. Det nya konserthuset är till exempel en stor begivenhet i sig - ritat som det är helt med utgångspunkt från akustiken. Det spelar ingen roll var man sitter i den cirkelrunda amfiteatern. Med lite tur kan man få njuta av Helsingfors stadsorkester. Den 15 mars framträdde sopranen Sally Matthews i Samuel Barbers musik till James Agees poem ”Knoxville: Summer of 1915”. Det är säkerligen ingen lätt uppgift att översätta denna kvällsstämning med sina färger, dofter och ljud från gatan till musik. Kvällen gick i amerikansk stil och Aaron Copland blir då närmast oundviklig. Hans Appalachian Spring rev ner applåder, liksom Antonin Dvoraks sista symfoni, Från den nya världen. Dvoraks verk har utan tvekan stort publiktycke, man kommer på sig själv med att nynna temat. Gästdirigenten Olari Elts lockade fram det allra bästa ur den 80 musiker stora orkestern.

Svenska teatern är en given anhalt och vårens program innehåller bland annat ”Chaplin” av Christoffer Mellgren och Johan Storgård, fritt efter Chaplins självbiografi. Scenen domineras av Patrick Henriksen som den unge Chaplin. Med sina pantersprång och livfulla gestaltningar av episoder ur den älskade komikerns liv erinrade han publiken om vilken oerhörd betydelse denne mångsidige artist haft för filmkonsten. Det är en skam för USA att man lät FBI-chefen J Edgar Hoover, här spelad av Thomas Backlund, förfölja och misstänkliggöra Chaplin. Gripande journalbilder från Oskars-utdelningen 1972, då Chaplin till slut fick upprättelse, projiceras på scenen.

Den nya konsthallen Kiasma ligger i känslig miljö snett emot riksdagshuset och har väckt protester på grund av sin fabriksliknande fasad, men på insidan är arkitekturen faktiskt riktigt spännande med sina oväntade kurvor och stigningar. Just nu visas rumänske installationskonstnären Dan Perjovschiis politiska satirer i form av hela väggar med enkla teckningar, ibland obetydligt över nivån streckgubbar. Men det är djupsinnigare än man först tror och inte så lite humoristiskt heller.

Vårt nedslag i Helsingfors avslutas i Hvitträsk, som en gång var både bostad och arbetsplats för tre arkitekter på uppgång, Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren. Här byggde de sig - efter en stor framgång med finska paviljongen till världsutställningen i Paris år 1900 - ett riktigt jugendpalats, av vilket huvudbyggnaden nu är museum. Exteriört ser det ut som en sagoborg i timmer och sten och all inredning och hela möblemanget är omsorgsfullt tillverkat i nationalromantiskt stil efter Saarinens ritningar. Lokala hantverkare åstadkom vackra detaljer i smide och koppar. Vi vandrar runt i ateljé, bibliotek, sällskapsrum och rum för barnen med specialritade små jugendmöbler. Detta är raka motsatsen till senare tiders modernism och funkis och upplevs idag som lite tungt och dystert. Fast det är en värdefull tidsmarkör och en skatt för den arkitekturhistoriskt intresserade.

Här levde och arbetade familjerna en kortare period tillsammans innan Eliel Saarinen ensam övertog fastigheten. Numera förvaltas Hvitträsk av Museiverket. I Herman Gesellius villa inryms restaurang och café. En dagsutflykt hit rekommenderas, men den som inte vill anslå så mycket tid bör åtminstone studera Helsingfors järnvägsstation, som Saarinen ritade 1909. Förslaget ansågs genast vara föråldrat, men som tur var genomfördes det.

ULF IVARSSON

27 mars 2013

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.