Bokebackens
kultursida

Lästips

Av mjölk och honung av Nils Parling

Säg Nils Parling och de flesta som har någon kunskap om svensk arbetarlitteratur tänker nog på hans genombrott som romanförfattare Motorsågen (1950). Jag kan väl erkänna att jag sedan ungdomsåren inte läst något mer av honom, men återknöt nyligen kontakten med berättelsen Av mjölk och honung. I centrum en finsk arbetarfamilj som av de knappa omständigheterna likt tiotusentals andra tvingas emigrera till Sverige. Familjefadern Tauno Mäntyranta plågas av sina krigsminnen men med okuvlig energi vill han skapa sig och familjen en ny framtid. Likt så många andra som kom från Finland är det skogsarbete som gäller, ett oerhört hårt slit med yxa och såg, i kyla, snö och hetta och med hästen som dragdjur och arbetskamrat. Samtidigt rustar Tauno upp det slitna torpet som familjen tilldelats, bygger en bastu och skapar sig med egna händer något som liknar en dräglig tillvaro, ofta motarbetad av basar och bolagsherrar. Gemenskap och solidaritet får familjen Mäntyranta i stället i umgänget med sina nya grannar.

Parling som själv hade en bakgrund som skogs- och industriarbetare behärskar sitt ämne och det korthuggna och mustiga språket förstärker miljöskildringen. Mycket läsvärt.

TORKEL IVARSSON

4 september 2019

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.