Bokebackens
kultursida

Lästips

Smakrikt för tunn plånbok

Det står klart att författaren till Jägarromantikern meddelar goda tips på mat som inte kostar skjortan, Per Lunqe, haft nytta av sin erfarenhet som jägarplutonchef i armén.

Man ska göra det bästa av vad man har, skriver Per Lunqe: ”Där uppe i Norrlandsskogarna, i träsken, på fjället fantiserade jag och mina kamrater om trerätters under långa marscher på tom mage.” Några lyxmiddagar presenteras knappast i kokboken, men väl 45 både smakrika och billiga rätter. De flesta av måltiderna kan lagas för under 20 kronor portionen – det vill säga om man inte dricker årgångsviner till utan håller sig till iskallt vatten – gärna från kolsyremaskin.

Per har med sin korvgryta lyckats slå ”nätrekordet”- tio kronor - med en kronas marginal: Skär korven, hacka löken grovt. Stek några minuter i kastrull. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt puttra i tio minuter. Lägg i bönorna och ös på med Tabasco.

För att nå långt krävs eftertanke vid inköpen. Är du stadd i kassa hamstra då råvaror i frysen. Någon dyr stek behövs inte. Högrev som får koka 2,5 timmar fungerar utmärkt till höstgrytan. Servera med kokt potatis och svart vinbärsgelé.

Lunqe skildrar sina vedermödor på ett lika korthugget som humoristiskt sätt. När oxsvansen för 89 kronor kilot var slut hos Hemköp ”fick jag krypa till korset och köpa från Coops disk och det blev värre än jag trott: 199 kronor. I chocktillstånd betalade jag. Nu puttrar det på spisen och jag har haft debriefing med mig själv.”

En HP-sås är sju kronor billigare på Willys än på Coop och är ett måste på Pers tallrik. Isterband och potatis och inlagda rödbetor lyfts till hög nivå med denna engelska klassiker.

Det är mycket kötträtter, husmanskost med en accent av nyare svenskt kök Per Lunqe lagar. Älgfärsbiffar, thailändska köttbullar, gratinerad hummer, rotmos med fläsklägg, kycklingwok om vart annat. På Pers gravsten ska det stå ”korv med bröd”.

ULF IVARSSON

8 september 2017

Beställ boken från fredsbaskerforlaget.se
100 s. 200:- plus porto.

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.