Bokebackens
kultursida

Lästips

Trög start men
fängslande slut
på familjedrama

Tuva Korsströms bok Älvan och jordanden handlar om ett familjedrama där det ingår fyra personer, fadern Totti, modern Mirjam och äldre dottern Kyra och den yngre dottern Tuva som också är författarens alter ego. Familjebiografin daterar sig till perioden mellan åren 1937 och 1967 och omspänner båda flickornas uppväxt och första steg ut i livet. Händelserna utspelas huvudsakligen på tre orter, i Nykarleby där fadern får anställning som teckningslärare i stadens gymnasium, i Helsingfors där modern etablerar sig som författare och poet samt på Korpoström i Åbolands skärgård där fadern vuxit upp och där flickorna firar sina somrar.

Det skall från början sägas att boken har en hög tröskel. De första 300 sidorna går trögt. Föräldrarna smågnabbas, modern vantrivs i Nykarleby och flyr allt emellanåt till Helsingfors men drivs lika ofta tillbaka, mest av ekonomiska orsaker. Trots att hon är mycket produktiv som författare med en novellsamling eller roman per år blir inkomsterna otillräckliga. Hon möter därtill svårigheter i att publicera sig i Sverige eller på finska i Finland, kvar blir därför en rätt smal läsekrets bestående av 300 000 finlandssvenskar. Fadern däremot smälter fullständigt in i småstadsmiljön och blir en uppskattad och avhållen lärare. Berättelsen flyter trögt. Man åker av och an mellan huvudstaden och Österbotten och till sommaren ut till Åbolands skärgård. Förhållandet mellan föräldrarna blir hela tiden spändare. Vid det här laget börjar man undra om det är nödvändigt att återge alla dessa vardagliga detaljer.

Men så från och med sidan 301 formligen exploderar boken och man kan inte lägga den ifrån sig en sekund. Det uppstår en fullständig brytning mellan föräldrarna som går ut över döttrarna. Och brytningen sker inte endast mellan dessa två parter utan modern isolerar sig allt mera tills hon glider in i religiöst grubbleri. Trots moderns labila själstillstånd och dåliga ekonomi får hon huvudansvaret för flickornas uppfostran och försörjning. Situationen blir allt mer komplicerad och det värsta är att stridigheterna och den allt skevare livsmiljön går ut över flickorna då de är i sin mest känsliga utvecklingsperiod och aldrig får en chans att leva ut sin tonårspubertet. En hisnande läsning följer där man ängsligt får följa med hur det går för flickorna.

För att inte förta läsupplevelsen skall här inte närmare avslöjas hur situationen utvecklas, men däremot kan man framhålla att boken också lyckas förmedla stämningsfulla miljöskildringar från 1960-talets Helsingfors. Här beskrivs allt från skolförhållanden till danskurser och gulnäbbsintagningar* till skolkonvent samt pluggandet till studentskrivningar. Skildringen av de förbjudna begynnande kontakterna till ”pojkvärlden” är något som gör boken än mer läsvärd.

En liten detalj som man fäster sig vid är fyra utkast till konstverk som Mirjam Tuominen gjorde mot slutet av sin aktiva period. Hon ville bifoga bilderna till sitt diktverk men de blev refuserade av förläggaren. Bilderna visar att författaren besatt en enastående skaparförmåga och konstnärlighet utan like. Det är synd att hon inte i tid varseblev sin kanske största styrka och begåvning. Det kom för sent för att hon skulle ha kunnat utveckla och utöva den i ett regelrätt konstnärskap. Det är möjligt att Finland i Mirjam Tuominen gick miste om sin kanske största konstnär genom tiderna.

THOMAS GAROFF

* Nollningar


Teckning gjord av Mirjam Tuominen med pastellkrita på papper :”Le rire, skrattet”, Foto: Staffan Garoff

18 december 2018

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.