Bokebackens
kultursida

Lästips

Julläsning som formade vår världsbild

I 5 förläggares julbokskatalog för 1944, den sista krigsjulen med pågående Ardenneroffensiv, bombkrig, Norge, Danmark ockuperade och tröstlöst krig i Finland , finner vi på  första sidan årets stora prisroman Kvarnlyckan av Ingegerd Stadener i ny upplaga (25.e tusendet). En "riktig familjeroman i gammal god borgerlig stil", men samtidigt "saftig berättarkonst" och "närgången realism" om "das Ewig- Weibliche", det evigt kvinnliga. Författarinnan prisas av Frans G. Bengtsson och Bo Bergman. Nu är hon okänd, men på 30-,40- och 50-talen skrev hon många ungdoms-och deckarromaner och konverterade till katolicismen.

Andra författare som konkurerade om den bildade publiken och med den svenska prisromanen var Jan Fridegårds Gryningsfolk, Jascha Golwanjuk, Lars Ahlin, Waldemar Hammenhögs Petterson och Bendels nya affärer, Elmer Diktonius, Göran Schildt, Mika Waltari, Aldous Huxley, Dennis Wheatley "Världens thrillerförfattare nr 1"och en uppsjö av för mig helt okända äventyrs- och kärleksromaner mest av nordiskt och anglosaxiskt ursprung, mycket få verkar komma från Tyskland.

Böcker med anknytning till det pågående världskriget finns det en hel del av (men inte alls av samma omfattning som idag, 70år efter krigets slut) och tendensen är klart antitysk. Här finns författare som Arthur Koestler, Stefan Zweig och Winston Churchill och titlar som ”Polens öde", "Fram mot Seger", "Fredens förutsättningar" och "Djungelkrig". Världens största auktoritet på Hitler, Konrad Henlein, har skrivit en bok om Der Führer med en "djup underton av fasa som kan liknas vid förtvivlan". Han beskriver nutidshistorien med "obarmhärtig, skoningslös objektivitet".

Det moderna nöjeslivet kan man få läsa om i Kar de Mummas Jitterbuggare och andra olyckor och i Kid Bruncronas Hur ljuvligt som helst kan man få veta mycket om det innestockholm som svingar i Sandhamn och Sälen och om varuhus, avmagringsinstitut och gåsmiddagar.

Sexuallivet i modern belysning kan man läsa om för 24 kronor, men då har två professorer, tre docenter, sex doktorer, en fil.kand., en advokat, en rektor samt Elise Ottesen-Jensen medverkat. Alltså ett imponerande antal ansvarsfyllda svenska läkare och fackmän! Ännu en tjock bok om läkekonstens nyaste landvinningar tar upp de nyaste rönen inom vitaminforskningen men upptäckten av penicillinet har ännu inte nått den svenska julbokhandeln.

Böcker var vid denna tid dyra och gavs ut häftade och ville man ha dem inbundna fick man lägga till 5 kr på priset, som på en normal roman var ca 10 kr, ofta mer. Detta skall jämföras med priset på ett dagsverke  var 8.70 kr ! Nu kan man ofta hitta dessa böcker på loppis för 1-5kronor. Ingen särskilt bra investering penningmässigt.

I 5 förläggares julböcker ingår ej Bonniers utgivning för 1944, så Pär Lagerkvists studie i ondska och grymhet Dvärgen finns ej med och så ej heller Eric Linklaters klassiker Det blåser på månen om Dina och Dorindas äventyr som också kom ut samma år och kanske inte var översatt till svenska så tidigt. Astrid Lindgren debuterade detta år med Britt-Marie lättar sitt hjärta efter att Bonniers hade refuserat Pippi Långstrump.

Biggles i hemlig tjänst bör ha varit alla riktiga grabbars önskebok och de mindre barnen kunde glädja sig över årets Pelle Svanslös och far i huset roades kanske av StigTrenters senaste deckare. Den då populäre Gustaf Hellström kom ut med Den gången. Albert Engströms verk i åtta delar fanns också på Bonniers. På Norstedts förlag kom borgerlighetens obligatoriska julbok av Olle Hedberg som 1944 var Slå dank.

Bonniers verkar att redan då vara det ledande bokförlaget och gav ut årets Nobelpristagare Johannes V Jensens diktsamling Den långa resan i översättning av Anders Österling.

Det känns märkligt att bläddra i en 71 år gammal bokkatalog och läsa de korta referaten och allt beröm och alla fina recensioner av kända kulturpersoner i dåtidens ledande kulturtidningar och att de allra flesta av dessa böcker nu är, och lär så förbli, olästa och kommer att brännas som sopor. Dessa böcker var med och formade våra föräldrars och farföräldrars och så även vår världsbild. Här finns många tankegångar  som idag anses synnerligen föråldrade och ej alltid helt rumsrena. Tänk dock så mycket arbete, engagemang och omsorg som har nedlagts för att skapa all denna nu ofta helt bortglömda litteratur.

PEDER JEMT

18 november 2015

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.