Bokebackens
kultursida

Lästips

Medryckande om personlig upprättelse

Theodor Kallifatides uppenbarade sig i den allmänna kulturdebatten i Sverige redan i slutet av 1960-talet. Kulturklimatet kunde karakteriseras som turbulent under denna period. En ny generation unga arga myllrade fram i det offentliga rummet. Vietnamkriget, miljörörelsen, atomkraftsmotståndarna, tredje världen, kvinnorörelsen, motstånd mot bilismen, Världens vänner, hippierörelsen med flower power, hare krishna samt de rena vänsterrörelserna som bestod av flera olika riktningar tävlade om spaltutrymme. Under denna period blomstrade också användningen av droger som ställvis upplevdes som någon typ av frigörelse från föräldragenerationen.

Och så kom militärkuppen i Grekland i april 1967, något som upplevdes som en stor skam för hela det fria Europa. Man hade redan börjat vänja sig vid tanken att Europa representerade en civiliserad världsdel som började helt lämna bakom sig diktaturer och odemokratiska samhällsstrukturer samt krig mellan staterna. Den grekiska militärkuppen utgjorde ett pinsamt steg tillbaka i den utvecklingen.  Från första början gav Theodor Kallifatides denna unisona europeiska uppfattning ett eget ansikte. Och detta genom en mästerlig berättarförmåga.

Kallifatides’ självbiografiska bok Det gångna är inte en dröm, är på sätt och vis en slutuppgörelse med militärkuppen i Grekland men också en vidräkning med en lång rad oförrätter som utgjorde förstadierna till det militära maktövertagandet. Kallifatides uppväxt blev på sätt och vis en funktion av den politiska utvecklingen i Grekland ända från år 1922. Det börjar med att en ultranationalistisk våg sveper över Turkiet efter första världskriget när landet förvandlas från det mångkulturella Ottomanska imperiet till det nuvarande turkiska rudimentet. Grekerna, som var bosatta på den turkiska sidan fördrevs och deras egendom beslagtogs.

Teodors far hörde till dem som måste flytta över till den grekiska sidan.  Men till sin förvåning märker fadern att när han kommer till Grekland uppfattas han inte alls som grek utan bara som flykting. Detta innebar början till en ond cirkel. Trots att fadern gör en berömvärd insats som lärare i en byskola anges han under andra världskriget åt nazisterna för kommunistsympatier av avundsjuka grannar vilket leder till fruktansvärda följder för hela familjen. Men inte nog med det. Genast efter kriget utbryter ett inbördeskrig ut i Grekland mellan de vänsterorienterade partisantrupperna och den konungatrogna militären. Partisanerna förlorar naturligtvis men efter nederlaget följer en nästan systematisk förföljelse av allt och alla som kan tänkas ha haft något att göra med vänsterrörelsen (jämför Finland efter 1918). Det är här som hela familjen Kallifatides råkar illa ut och det är denna berättelse som går som en röd tråd genom boken.

Kallifatides skildring av sin uppväxt i Grekland är som en ändlös räcka av misslyckanden. Man kommer osökt att tänka på den finlandssvenske författaren Runar Schildt som alltid skildrade förloraren i sina berättelser. Först när Kallifatides lämnar Grekland sker en total förändring i och med att det politiska oket lyfts bort. Väl i Sverige upplever han att han visserligen till att börja med klassificeras som en invandrare men samtidigt kan göra något åt detta förhållande, kan helt enkelt börja bearbeta och förändra sin situation.  Och förändrar den sedan totalt, till den grad att han till och med får sin upprättelse i sitt forna hemland. Kort och gott kan man bara säga att boken är så medryckande att man kan inte lägga den ifrån sig när man väl har slagit upp den första sidan.

THOMAS GAROFF

15 december 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.