Bokebackens
kultursida

Lästips

Mustig skildring av kretensiskt drama

Böneutropare, skällande hundar, hästar som gnäggar, fårens klockor, syrsor som spelar, dofter från den varma jorden, gödsel och kryddväxter. På sluttningarna upp mot bergen härliga vin- och olivlundar. Det ständiga bruset från havet som rullar in mot stränderna, stjärnklara, sammetsmjuka nätter.

Men idyllen bedrar. Bakom fasaden slipas knivarna, kretensarna gör sig åter beredda att slåss för sin frihet. Frihet eller död är titeln och temat för den grekiske författaren Nikos Kazantzakis mustiga, språkligt sköna roman om ett folk som aldrig gav upp idén om självständighet. I medelpunkten står kapten Michalis, själva syntesen av fosterlandskärlek och manliga ideal som styrka, stolthet, mod och ära. När det som skulle bli det näst sista av en lång rad uppror mot turkarna flammar upp år 1889 är det Michalis som höjer upprorsfanan allra högst och som mest konsekvent av alla kämpar ända till det bittra slutet.

Handlingen kretsar inte bara kring förhållandet mellan ockuperade och ockupanter, om motsättningen mellan kristen respektive islamsk tro, utan också om blodshämnden som löper genom släkter och decennier. Den enes död i den ena generationen blir den andres i den nästa.

I ett fruktlöst försök att bevara freden ingår kapten Michalis fosterbrödraskap med den ledande turken Nouri bej, trots att de har gamla räkningar att göra upp. Men de blir snart åter varandras dödsfiender och spänningen växer i staden Megalokastro, nuvarande Heraklion, med kringliggande byar och landsbygd. Det ena illdådet efter det andra begås, det heta kretensiska blodet sjuder och utgjuts och slutligen bryter konflikten ut med full kraft. Kapten Michalis och hans patrioter beger sig på klassiskt vis upp i bergen och tänder eldarna som signal till resten av öborna.

Det skulle dröja ytterligare ett decennium innan Kreta befriades och kunde ansluta sig till moderlandet Grekland. Under det andra världskriget besattes ön av tyska fallskärmstrupper och ännu en gång slipade motståndsmännen sina knivar. Priset blev högt när byarna stacks i brand och mängder av civila avrättades, men kretensarna, bundna av sin historia kunde inte välja defaitismens nesa.

Det är i denna tradition som Nikos Kazantzakis skrev romanen 1955. Han debuterade som författare 1909 och är kanske mest känd för Den sista frestelsen och Spela för mig Zorba, båda senare filmade, och har förutom romaner skrivit reseskildringar, skådespel och verseposet Odysseia. Kazantzakis, som en period var minister i den grekiska regeringen, dog 1957 i Freiburg.

TORKEL IVARSSON

26 oktober 2014

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.