Bokebackens
kultursida

Lästips

Underhållande tidningshistorik

”Keski-Uusimaa” är namnet på en dagstidning som utkommer i ett område med samma namn, som domineras av tre städer; Tusby, Kervo och Järvenpää med sina randområden, Hyrylä, Kellokoski och Jokela. Mitt i området ligger den långsträckta sjön Tusby träsk. Avståndet från sjön till huvudstaden är 25 kilometer och områdets diameter är likaså 25 kilometer.

Det är om detta område, samt om dagstidningen ”Keski-Uusimaa” som Martti Turola skrivit en underhållande historik, där tidningens tillblivelse och tillväxt till en sjudagarstidning med en upplaga på 25 000 beskrivs. Tidsperioden sträcker sig från tidningens grundande 1918 till 1998. I boken redovisas hur de tre städerna har kämpat för att bevara sin identitet och undvika att förvandlas till huvudstadens förorter. Otaliga gånger har fusionsplaner presenterats där alla tre städerna skulle ingå med en gemensam befolkning på 90 000 innevånare, med andra ord en randstad som Vanda och Esbo som båda är nära förknippade med huvudstaden. Men sammanslagningen har aldrig blivit av så än idag existerar alla tre städerna.

Vid sidan av den rena tidningshistoriken tangeras otaliga händelser i de olika delarna av ”Mellannyland”. Författaren gör vidare små utvikningar till nyheterna på riksnivå för att bättre knyta samman historiken med milstolpar i landets allmänna historia. Trakten förvandlas från ett rent bysamhälle med en sammanlagd befolkning på omkring tusen personer till ett trakt med en spirande industrialisering. Den påverkas alltmer av närheten till Helsingfors.

Boken ger en underhållande läsupplevelse, inte minst för att ett stort antal anekdoter livar upp texten. Den berömda konstnärskolonin tangeras i flera sammanhang. Olyckligtvis finns boken tillgänglig endast på finska.

THOMAS GAROFF

13 januari 2020

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.