Bokebackens
kultursida

Lästips

Hårdkokt klassiker om journalistvärlden

Jag är ingen större vän av Jan Guillous Hamiltondeckare eller böckerna om korsriddaren Arn. Däremot håller jag Guillou mycket högt som undersökande reporter och som krönikör är han oöverträffad. Hans roll som opinionsbildare i landets största tidning Aftonbladet är ovärderlig.

Guillou har också skrivit några böcker av dokumentär karaktär och en av de allra första med titeln ”Det stora avslöjandet” (1974 Norstedts) läste jag om för en tid sedan. Den handlar om hans tid på herrtidningen Fib Aktuellt där den unge Guillous uppfattning om den goda journalistiken frontalkrockar med en extremt cynisk redaktionsmiljö.

På Fib Aktuellt är det bara upplaga och profit som gäller och journalisterna hetsar varandra långt över etikens gränser. När inte verkligheten räcker till så ljuger de hänsynslöst ihop sina stories. Jan Guillou, under pseudonymen Erik Ponti, har helt andra ambitioner och drivs så småningom fram till den punkt där hans samvete förbjuder honom fortsatt medverkan i den Bonnierägda sensations- och porrtidningen.

Det stora avslöjandet känns förvånansvärt fräsch trots att så lång tid gått. Skandalblaskorna är sig lika och stora delar av den övriga journalistkåren tar lätt på det demokratiska uppdraget att granska makten.

Jag måste också säga att Guillous språk och framställningsförmåga imponerar i Det stora avslöjandet. Förlagsreklamen talar om humor och ironi, jo det är sant men det som slår mig mest är den hårda, raka stilen som driver handlingen framåt i symbios med den kalla, korrupta värld den skildrar.

TORKEL IVARSSON

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.