Bokebackens
kultursida

En bild berättar:
När Krusse kom till Flen

Etiopiern Abebe Bikila försvarar sitt OS-guld på maraton och slår dessutom nytt världsrekord och med skor på fötterna den här gången. Fyra år tidigare sprang han utan skor på grund av fattigdom. Det hindrade honom inte från att även då slå nytt världsrekord. På bio har skandalfilmen 491 av Vilgot Sjöman premiär efter att 88 sekunder klippts bort. På vår svenska sportbil Volvo P1800 införs stänkskydd på bakskärmarnas framkant. Samma år som detta äger rum rullar kortegen på bilden genom ett mindre mellansvenskt samhälle.

En hel del folk hade samlats längs genomfartsvägen, väg 57, för att om möjligt få en skymt av celebriteten som satt i bilen bakom mc-poliserna. Men allt gick väldigt fort, och bilen har tonade rutor, så det är nog tveksamt. Bilden tagen 25/6 1964. Foto: Gösta Eklöf

Den minnesgode kanske redan listat ut att det handlar om år 1964. Kortegen på bilden kom sågs och försvann lika snabbt. Som synes en hel del folk stående längs gatan för att om möjligt få en skymt av celebriteten, eller åtminstone bara vara där. Det är den 25 juni, platsen är Flen i Södermanland och fotograf är min egen pappa, Gösta Eklöf. Han förestod Tages Foto som syns på bilden, en firma som etablerats i Flen redan 1945 med honom som föreståndare. Huvudbutiken och dess ägare fanns i Eskilstuna och chefen hette Tage Karlsson, därav namnet. Jag minns händelsen, var åtta år gammal, men syns inte så förmodligen står jag tillsammans med pappa.

Men vad är det som äger rum på bilden? Jo, det är ingen mindre än den sovjetiske statschefen Nikita Chrustjov som sitter i den främre bilen på väg till Harpsund utanför Flen. I sitt testamente hade ägaren Carl August Wicander (död 27/12 1952) skänkt Harpsund till den svenska staten som rekreationsbostad för statsministern. Det godkändes av regeringen i maj 1953 och sedan dess fungerar gården som sådan. Carl August Wicander var sonson till August Wicander, mannen som grundade Wicanders korkimperium. Gården kom i familjen Wicanders ägo 1899 men var då i så dåligt skick att huvudbyggnaden revs och ersattes med en ny, som stod klar 1914, i karolinsk stil omfattande två plan.

Vid de flesta statsbesök, åtminstone förr, ingick ett besök vid Harpsund med en roddtur på sjön i Harpsundsekan.

Det tillhör rutinerna att vid ett statsbesök på Harpsund ta en roddtur på sjön. Här prövar Chrustjev årorna under överinseende av statsminister Tage Erlander Foto: Wikimedia commons

Författarens egen mor i Harpsundsekan. 1970-tal. Foto: Gösta Eklöf

Krusse var husse

Nikita Chrustjov föddes 1894 och dog 1971, han var kommunistpartiets ledare 1953-1964 och regeringschef 1958-64. Efterträddes på den förstnämnda posten av Leonid Brezjnev och på den andra av Alexej Kosygin. Det påstås att Krusse, som han populärt kallades, bankade med sin sko under Kubakrisen i FN:s generalförsamling, vilket kan vara en vandringsmyt eftersom det varken finns stillbilder eller filmer som bekräftar detta.

Inför Chrustjovs besök krävdes en bepansrad bil för kortegen. Någon sådan fanns inte att tillgå i Sverige vid den här tiden. Ryssarna erbjöd sig att ta med en, men det tackade vår statsminister Tage Erlander nej till. Förfrågan gick då till USA och Ford, de skulle ha 10 000 dollar för bilen, men leveranstiden var nio månader så det var inte heller aktuellt. Då gick frågan till en privatperson som hade den här bilen, en Lincoln Custom Cosmopolitan från 1949, i sitt garage. Nu var goda råd dyra och det utnyttjade säljaren som fick 17 000 dollar för den. Det var inte vilken bil som helst utan president Harry S Trumans gamla limousine. Bilen var förlängd, hade skottsäkert glas och bepansrade dörrsidor samt interntelefon. Den användes aldrig mer eftersom motorblocket kort efter statsbesöket sprack så kraftigt att man inte gjorde något åt det. Idag finns bilen på polismuseets lokaler för fordon i Tullinge.

Den berömda ladan

Går vi tillbaka till bilden igen så ser vi fem mc-poliser runt den främre bilen, fem av de 3000 poliser som var engagerade i statsbesöket. De kör på var sin BMW R69 S med större tank och generator än standardmodellen. Polisradion krävde mer effekt. Bakom Chrustjovs Lincoln ser vi en Mercedes-Benz 220 SE som hade introducerats 1959 med panoramarutor och fenor som var högsta mode i USA på 1950-talet. Notera taksökaren, en extra lykta för att kunna lysa upp inte minst åt sidorna vid behov. Bakom denna troligtvis en Cadillac Limousine. Till höger, parkerad längst fram, står en Ford Falcon som började tillverkas 1960 och som utgjorde grunden för första generationens Mustang (bland annat samma bottenplatta) som lanserades det här året. Bakom Forden står en Volvo PV 444 med delad framruta och äldre än 1958 eftersom PV 544 kom då och inte hade det. Längst fram bland ungdomarna står en kille med en klassisk moped, Puch Florida, till vänster om den en Monark Monarped.

Tidstypisk skylt

På fotobutikens vägg sitter en skylt Gevaert Foto Kino där det sistnämnda ordet är tyskans uttryck för bio eller film. Gevaert var ett belgiskt företag som grundades 1894 i Antwerpen av Lieven Gevaert. Från början producerade man fotopapper men sortimentet utvecklades till att även omfatta film, plåtar och kemikalier. 1964 sammanslogs man med det tyska företaget AGFA (Actien-Gesellschaft für Anilin-Fabrikation), grundat i Berlin 1867, och som hade likartad produktion, till det inte helt ologiska företagsnamnet Agfa-Gevaert som vi kanske bäst känner till det.

Avslutningsvis några andra välkända händelser under året. Överste Stig Wennerström fälls vid Stockholms tingsrätt för spioneri, aktivisten Nelson Mandela får livstids fängelse för sitt arbete i ANC, ”Vi på Saltkråkan” börjar sändas på TV och Sverige tar guld vid OS-stafetten i Innsbruck. Bevakningen var ju inte som idag så spänningen var olidlig - vem skulle man först se komma fram bakom den berömda ladan, det var så långt man kunde se från målområdet, kameror hade man inte ute längs spåret. Skulle det vara Finlands Eero Mäntyranta eller svenske Assar Rönnlund, och till vår stora glädje så var det vår egen Assar.

Tänk vad en bild kan berätta när man studerar detaljerna.

PG EKLÖF

18 april 2023

Harpsund från sjösidan, byggnaden i sitt nuvarande utseende stod klar 1914 och är en tvåvåningsbyggnad i karolinsk stil. Foto: Gösta Eklöf

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.