Bokebackens
kultursida

Lästips

Sveriges Leonardo da Vinci i ny bok

Om en del idéer och människor brukar det heta att de var före sin tid och talesättet kan inte vara mer träffande än för Christopher Polhem. Vi associerar kanske namnet med maskiner för gruvdrift och klockor men Polhem var betydligt mer än uppfinnare och mekaniskt snille. Man kan utan vidare betrakta honom som en industriell föregångsman, pedagogisk pionjär och merkantil visionär.

Den spännande historien om Polhem berättas entusiastiskt av författaren Michael H. Lindgren som är något av en missionär för det halvt bortglömda geniet, nu senaste i biografin ”Christopher Polhems testamente”.

Polhem, eller Polhammar som han hette innan han blev adlad, var en begåvad yngling, men det var inte lätt för honom att komma ifråga för högre studier. Tack vare kyrkoherden i Sorunda, Erland Dryxelius kom han till Uppsala universitet 1671. Fattig som han var finansierade han studierna genom att laga det berömda astronomiska uret i Domkyrkan. Det blev succé och Polhem la därmed grunden till sin berömmelse som mekanikus.

Efter en rad motgångar och hundår som ingenjör fick han så småningom beskydd från högsta ort – kungen. Därmed låg vägen öppen till ämbeten som gjorde honom ekonomiskt oberoende.

I början av sin karriär förbättrade Polhem på ett genialiskt sätt länspumpningen av vatten och uppfordringen av malm i Falu gruva , så att produktiviteten mer än fördubblades samtidigt som underhållet blev billigare. Gruvdriften skulle intressera honom hela livet, även om den rastlöse Polhem ständigt grep sig an nya projekt. Till de viktigaste hör hans idéer om ingenjörsutbildningen och massframställning av husgeråd och andra artiklar, samt lås, där varje exemplar har en unik kombination.

Teorin måste läras med praktiska, tredimensionella demonstrationer av mekaniska principer ansåg Polhem och konstruerade ett mekaniskt alfabet för att underlätta utbildningen. Rester av senare kopior finns bevarade.

I Stjernsund i södra Dalarna byggde Polhem och hans mecenat Gabriel Weldt upp en fabrik för allehanda nyttiga produkter, till exempel filar, knappnålar och urverk. Hans maskiner kunde tillverka långa serier med stor precision och var helt enkelt en motsvarighet till löpande bandet och våra dagars hårt rationaliserade produktionsmetoder. Först på 1870-talet började man i USA tillämpa samma idéer. Allt drevs av vattenkraft - ångmaskiner kom efter Polhems tid.

Den sista stora ingenjörstekniska bragden stod Polhem för strax innan sin död 1751. Det var en ny sluss mellan Mälaren och Saltsjön i Stockholm. Den fungerade hela 95 år.

När jag låser min motorcykel med ett modernt granit- eller Abuslås har jag Polhem att tacka för att det är så säkert mot dyrkning och våld. Det var han som kom på principen.

ULF IVARSSON

23 november 2012

Se även Polhem på Sveaborg.

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.