Bokebackens
kultursida

Lästips

Artur Lundkvist om afrikansk dåtid

Det är efterkrigstid. Tack vare arbetarrörelsens bildningsideal finns tillräckligt många läsare för att det ska vara möjligt att skicka ut kända och etablerade författare för att skildra tillståndet i världen. Sålunda åker Stig Dagerman till Tyskland och redovisar sina intryck därifrån i Tysk höst. Han rör sig i alla slags miljöer och möter en utbredd resignation. Få orkar tänka på framtiden när överlevnaden hänger på att man kan hitta en säck potatis. Politiken svävar fritt, tyskarna har tappat tron på demokratin och sysslar hellre med svarta börsaffärer.

Ingen mindre än modernisten och sedermera akademiledamoten Artur Lundkvist besöker ungefär samtidigt några afrikanska länder på uppdrag av tidningen Folket i Bild. Artiklarna samlas i bokform i Negerland. De utplundrade och stenhårt segregerade franska, belgiska och engelska kolonier som Lundkvist färdas igenom beskrivs med osminkad realism men också ironisk distans.

Skrivet 1947 är det inte så konstigt att reportaget idag kan uppfattas ha en rasideologisk grundton. Men ordvalet speglar tiden och säger inte nödvändigtvis något om Lundkvists syn på svarta människor.

Kongos huvudstad Leopoldville sägs vara ett tropiskt idealsamhälle där feta vita kvinnor och missionärer sätter i sig gräddbakelser. ”Infödingarna” syns bara som rickshadragare som drar omkring i flockar och flämtar som blåsbälgar. I infödingsstaden Ibadan i Nigeria håller sig den engelska administrationen diskret i bakgrunden. Endast klubbhuset ligger väl synligt. Där skvalpar de vita herrarna med isstyckena i grogglasen iklädda galoschblanka moskitostövlar som de behåller av gammal kolonialvana. Ett gäng sysslolösa svarta hänger i ett gathörn. De försöker se moderiktigt västerländska ut i sina kostymer. På ett hotell är värden ”neger och stolt över sin förmåga att räkna med penna på papper, en färdighet som han ständigt demonstrerar på ett tidsödande sätt.”

Scener som dessa framkallar både löje och olust hos mig. Men Lundkvist är inte så lätt att stämpla som rasist. Han målar med den rutinerade författarens pensel och det tränade ögats skärpa och tar lika ofta ställning mot de vitas förtryck som han uttrycker sig nedsättande om ”slapp och grotesk infödingsvardag”. Är det de svarta urinvånarna eller de vita imperialisterna som Lundkvist gycklar mest med?

Infödingarnas problem är, hävdar Lundkvist, att de är fallna för att apaktigt imitera och mekaniskt efterlikna. Det låter ju förfärligt Men sen fortsätter han ungefär: För att frigöra sina egna inneboende möjligheter måste de göra sig kvitt mindervärdighetskomplexet inför den vita kulturen. Detta beror i sin tur på främlingsskap som bottnar i social utstötthet. En analys som bör hålla rätt väl än idag. I Sydafrika lyssnar en gripen Artur Lundkvist till unga skolflickor som sjunger spontant och flerstämmigt. ”När man ser dem så, sjungande ur sitt innersta, är det omöjligt att inte tro på en framtid för dem, denna Afrikas egen ungdom.”

Man kan också läsa Negerland som en initierad rese- och folklivsskildring och särskilt intressant är buss- och lastbilsfärden över Sahara. Övernattningarna sker i största enkelhet i militära utposter och oaser. Saharas geologiska historia, kamelernas liv, otäcka insekter, hopplösheten i slummen, hycklande gruvbolag, vidskepelse, bortglömda högkulturer och massor av andra detaljer belyses. Det blir aldrig torrt och teoretiskt. Lundkvist briljerar med sitt språk och på många ställen lyser hans skimrande poesi igenom:

”… en irrande färd över bländande sandvidder, bland svagt synliga, förvirrande spår i alla riktningar: en dag som en glödande ugn, med nedsmälta, rinnande horisonter och en himmel av vitdisig tomhet.”

ULF IVARSSON

3 december 2015

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.