Bokebackens
kultursida

Lästips

Har du läst en Maigret läser du alla

Två Maigret- böcker av George Simenon. Perfekt loppisfynd på kvällstorget i Hangö, sommarstaden på Finlands sydligaste spets. Simenons författande sammanfaller tidsmässigt och geografiskt med Georges Remi (Hergé) som ritade de berömda seriealbumen om Tintin och hunden Milou.

Simenon började skriva detektivromanserien om kommissarie Maigret på 1930-talet, överlever kriget och fortsätter över 1950-talet för att på 1960- och 1970-talet bli nästan kultförklarad. Resultatet blev ett stort antal deckare som är starkt förankrade i Parismiljön, så starkt att turistindustrin använde sig av Maigretkulten genom att ordna rundvandringar i områdena kring Ile Cite och Quai des Orfèvres där de flesta av kommissariens brottsutredningar äger rum. Kommissarie Maigret kom och gick, dagens efterrättsgeneration känner inte mera till varken Simenon eller Maigret.

Simenon lyckas i sina romaner skapa en fantastiskt fin balans mellan kommissariens vardagsliv och hans ständiga utryckningar i samband med brottsutredningarna. Man blir så att säga delaktig av hans hemtrivsel. Brottsutredningarna utgör en hisnande motsats. Maigret rör sig här i en uppsjö mer eller mindre lugna miljöer befolkade av olika spännande människotyper och -öden för att till slut alltid återvända till det trygga hemmet - lite som Tintin.

Syrliga kultursnobbar brukar säga: ”Har man läst en Maigretbok har man läst alla” men jag kan försäkra: ”Har du läst en Maigretbok läser du alla”.

THOMAS GAROFF

4 augusti 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.