Bokebackens
kultursida

Lästips

Förbi penningens makt

Stor litteratur är tidlös. Samhället förändras men vi känner ändå igen oss i klassikerna. En bok som skrivits för århundraden sedan kan kännas friskare och mer angelägen än ett valfritt verk ur årets bokflod. Jag kom att tänka på detta när jag nyligen läste Silas Marner av George Eliot. Visst det är en annan tid – det viktorianska England – och visst är Raveloe, där handlingen utspelar sig, en riktigt isolerad håla. Men där finns trots allt ett helt universum av personligheter, faktiskt precis vad Eliot behöver för att skapa en förtätad stämning och dramatik nog för att fängsla läsaren till slutet.

I myllret av skvallrande, skrävlande, strävsamma och fisförnäma invånare om vartannat kan man urskilja två huvudpersoner. Den ena är den fattige, kuschade vävaren Silas Marner, den andra den bortskämde, opålitlige rikemanssonen Godfrey Cass. Deras livsöden trasslas in i varandra på ett suggestivt sätt i Eliots intrig.

Vävaren Marner har flytt till Raveloe efter en konflikt i sin hemstad, i vilken han anklagats för stöld, ehuru oskyldig. Han kommer först inte i in i bygemenskapen utan inkomsterna för slitet vid vävstolen – en för hans samhällsklass vacker summa i gyllene guineer - får ersätta den gemenskap han saknar. Medan Marner maniskt räknar sin skatt vissnar han på det mänskliga planet och anses i byn vara en giribuk och halvtokig ensling. Ännu värre blir han situation då guldet en dag plötsligt är borta.

Men med en berättartekniskt skicklig manöver förändras allt. En liten flicka tultar in i Marners enkla stuga, sedan modern dött i en snöstorm. Samspelet mellan vävaren och denna ljuvliga, guldlockiga varelse, skildrar Eliot på ett mycket inkännande sätt. Genom barnet, Eppie, etablerar Marner en gryende kontakt med en del av de mer ömsinta byborna och vinner så småningom en viss social status. ” Och nu hade något kommit i stället för hans guldskatt, något som ständigt lockade hans hopp och glädje allt längre och längre framåt – förbi penningens makt.”

Den troskyldige Marner anar inte att det inträffade hänger samman med Godfrey Cass lättsinniga liv. Det är nämligen han som är far till barnet, men äktenskapet med modern var ett misstag som han hoppas aldrig ska bli känt i Raveloe. Lika lite som han önskar att det avslöjas att det är hans bror Dunsey, en playboy och rumlare som stulit Marners lilla förmögenhet.

Godfrey Cass inser att Eppie är hans dotter och vill nu göra allt för gottgöra sin och broderns skuld gentemot den fattige vävaren. Cass blir helt enkelt en bättre människa. Det har ett stänk av Livets ord över sig, men omsvängningen är alltför realistiskt skildrad för att bli sentimental.

Därmed uppfyllde George Eliot ett löfte till sin förläggare att inte skriva ett olyckligt slut. Hon löste problemet genom att låta den lilla solstrålen Eppie ha ett välgörande inflytande på alla i sin omgivning. De som varit mest kritiska mot vävaren låtsas nu att de hela tiden insett hur hederlig han var.

Silas Marner avslutar den andra av George Eliots två romanserier som sålde i stora upplagor. Översättningen till svenska gjordes redan utgivningsåret, 1861. På det personliga planet hade Eliot stora svårigheter. Hon levde tillsammans med en gift man och även om hans äktenskap var dött drabbades Eliot som kvinna mest av det bigotta förtalet. Å andra sidan uppmuntrades hon av litterära grindstolpar som Charles Dickens och Harriet Beecher Stowe, författare till Onkel Toms stuga.

ULF IVARSSON

10 december 2014

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.