Bokebackens
kultursida

Lästips

Äventyr i Kanadas vildmark

Finländaren Erik Munsterhjälm har skrivit en självbiografisk skildring om sina äventyrliga resor i Nordamerika under 1930-talet, en bok som kan klassificeras som perfekt sommarläsning i en hängmatta i körsbärsbersån. Äventyret börjar i Kalifornien där han under brännande sol deltar i järnvägsbygget. Alla lider fruktansvärt av hettan och törsten, tempot är uppdrivet till vanvett i amerikansk stil. Under ett kort ögonblick under en rast klarnar luften plötsligt så man ett ögonblick kan se Sierra Nevadas snötäckta höjder. Detta ger Munsterhjelm en impuls. Han vill bort från detta ökenhelvete, han vill upp till de norra regionerna, han vill till kyla och snö. Här börjar det stora äventyret.

Munsterhjelm tar ut sin slutlikvid och reser hals över huvudet mot norr och färden slutar först i Kanada vid 60 breddgraden på gränsen mellan Saskachewan och Manitoba, en trakt som saknar all slags infrastruktur men med ett landskap som påminner om naturen i Norrland. Han slår sig i slang med en annan svenskättling och de beslutar att börja jaga tillsammans. Tanken är att försörja sig som pälsjägare (i detta skede är det bra att ha en Davy Crocketmössa nära hängmattan för att komma riktigt i stämning). Hisnande äventyr följer, i många fall lyckas de klara livhanken mera med tur än med skicklighet.

Fast boken framförallt kretsar kring jakthistorier ger Munstehjelm mången gång också målande naturskildringar och i samband med jakten fina beskrivningar av bytesdjurens levnadsvanor. De båda jägarna konfronteras också med traktens indianer som finns utspridda i området. Avstånden mellan bosättningarna är dock mycket stora, 50 – 100 kilometer och då kan det gälla grupper på några tiotal familjer, ibland är det frågan om bara en människa det vill säga en annan jägare.

För det mesta utgör hundarna det enda sällskap som en vildmarksjägare har. Munsterhjelm berättar därför också ingående om ”hundgemenskapen”. En stor del av hundarna dyker upp helt oförhappandes ur skogen på försommaren. De är då frågan om av indianerna övergivna hundar som stryker omkring i jakt efter en ny herre. Hundarna är nämligen oförmögna att hålla sig vid liv i vilt tillstånd trots att de är utpräglade arktiska hundar. Orsaken till att indianerna överger dem trots att de är helt oumbärliga vintertid är indianernas cyniska inställning, hundarna behövs inte på sommaren. För att bli av med hundarna packar indianfamiljen helt sonika alla sina tillhörigheter i en kanot och paddlar iväg över någon stor sjö och lämnar hundarna på stranden.

En mycket farlig olycka sker andra året då Munsterhjelm har beslutat att jaga ensam. Denna olycka och många andra visar med all klarhet hur naivt personer handlar när de går in för att förverkliga sina pojkdrömmar. Musterhjelm hugger sig i benet när han håller på att lägga upp vinterförrådet med ved. Han får ett djupt sår på foten just nedanom fotleden som blöder ymnigt. Han försöker själv sy ihop såret men som han uttrycker sig: ”skinnet bara gled undan”. Han kan inte gå och om några dagar börjar såret att härskna för han har glömt att ta desinfektionsmedel med sig. Närmaste jägare befinner sig någonstans 40 kilometer norrut och närmaste bebyggelse 80 kilometer västerut och vintern har just börjat. Spännande så man ryser.

Handlingen utspelar sig i detta avlägsna ödemarksområde åren 1934 – 1935 och slutar med en stor skräll, man har funnit guld på norra stranden av Athabaskasjön. Mockasintrummorna sprider nyheten som en löpeld och fyndigheternas omfattning sväller varje gång den förs vidare. Som sagt, perfekt sommarläsning.

THOMAS GAROFF

4 juni 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.