Bokebackens
kultursida

Lästips

Svarta Nejlikan – en orädd diplomat

När den unge svenske diplomaten Harald Edelstam kom till det tyskockuperade Norge under kriget var han redan vaccinerad mot nazismen. Det blev han under sin tid på svenska legationen i Berlin, vilken för övrigt leddes av den anpasslige svenske ministern Arvid Richert.

I Oslo blommade Edelstams starka rättspatos och humanism ut för fullt, parat med inte så lite äventyrslust. Detta ledde till omfattande och nära kontakter med den norska motståndsrörelsen Hjemmefronten och Edelstam räddade många norrmän undan Gestapos klor.

Jag måste erkänna att denna del av den ovanlige diplomatens biografi tidigare varit okänd för mig men i Mats Fors bok ”Svarta Nejlikan - en berättelse om mod, humanitet och passion”, får vi en noggrann och omfattande redogörelse för händelserna i Norge.

Edelstam uppträdde sedan lika engagerat på flera ambassader runtom i världen men mest förknippar vi honom med hans insatser under kuppen i Chile i november 1973. Då störtades den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende av ett antal högerextrema generaler med Augusto Pinochet i spetsen, understödda av den amerikanske presidenten Nixon och hans säkerhetstjänst CIA.

Ofta med fara för sitt eget liv såg Harald Edelstam till att hundratals politiskt oppositionella, gerillasoldater, fackföreningsmedlemmar med flera kunde evakueras ut ur landet. Många av dem kom till Sverige.

Han agerade snabbt och självständigt, med eller utan utrikesdepartementets medgivande (dock inofficiellt uppbackad av Olof Palme). Harald Edelstam blev en hjälte för många latinamerikaner och den svenska vänstern, men illa sedd av den högdragna ledningen på UD och borgerliga debattörer.

Men på samma vis som Raul Wallenberg och Folke Bernadotte drevs han av medkänsla och civilkurage och struntade i de eventuella konsekvenserna för egen del.

I Latinamerika och särskilt Chile håller man Harald Edelstams gärning levande men i Sverige finns märkligt nog inte ett enda minnesmärke över denne orädde och filantropiske diplomat.

TORKEL IVARSSON

21 oktober 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.