Bokebackens
kultursida

Noveller

Bengt Bergström

Bokebackens kultursida publicerar postumt noveller av Bengt Bergström av vilka de flesta aldrig varit tillgängliga för den läsande allmänheten tidigare. Bergström var docent i psykologi vid Uppsala universitet. Han forskade inom området människa/maskin och var först knuten till Militärpsykologiska institutet och senare Försvarets forskningsanstalt. Bengt Bergström avled 2010.

En dag med kustflottan eller – Vem drog ur proppen? av Bengt Bergström

"Under en period på sextiotalet arbetade jag som militärpsykolog i Stockholm. Några gånger varje år fick jag och mina kolleger uppleva välkomna avbrott i rutinarbetet i form av studiebesök vid försvarets olika förband."

Läs hela novellen i PDF-format

Överlämningen av Ulf Ivarsson

"Vad gör gamle chefen här? Jag orkar inte höra på hans tjat om delegerat ansvar och förtroende för medarbetarna. Det är ju löjligt, behövs inte, det viktigaste är att jag har full kontroll. Men kanske bäst att lyssna och låtsas spela med innan jag talar om vad som gäller. Han har ändå ingen makt längre, haha, när han gått gör jag som jag vill. Nu ska visst en av dom säga nåt, ska försöka se neutral ut fast han är en nolla."

Läs hela novellen i PDF-format

Krigskorrespondenten av Torkel Ivarsson

"Gerillaledaren läser mina dokument med uttryckslöst ansikte. Han tittar upp och frågar mig på vilken sida jag står i konflikten. Jag hade helst velat slippa svara, jag dröjer därför lite, försöker hitta de rätta orden."

Läs hela novellen i PDF-format

En murvels död av Torkel Ivarsson

"Märkvärdigt nog var han inte det minsta rädd. Det var kolmörkt och han låg i en kista men rädd var han inte. Han kunde inte röra sig, se höra eller känna med sina vanliga sinnen, det var han säker på."

Läs hela novellen i PDF-format

Morbror Gusten av Bengt Bergström

"Morbror Gusten var min ungdoms hjälte. Han lärde mig att ladda och avfyra en pistol, hur man läser sjökort och hur man blåser skummet av ett nyupphällt ölglas. Framförallt behandlade han mig som vuxen när ingen annan gjorde det. Liksom de flesta hjältar föll han, dessvärre med skam och vanära."

Läs hela novellen i PDF-format

Kväve och kol av Bengt Bergström

"Cirka 25 kilometer sydväst om Lofotenbanans anhalt Kaisepakte i norra Lappland ligger en renvaktarstuga. Cirka 25 meter från denna stuga reser sig hörnpelare och tak till ett torrdass; rester av väggarna och fjölen ligger spridda på marken. Från takets hörn löper grova vajrar som är förankrade med järntenar. Markförbindningen är dessutom säkrad med stenblock."

Läs hela novellen i PDF-format

En fråga om identitet av Bengt Bergström

"Man har ju varit i yrket länge, och det händer rätt ofta att folk frågar: du som kört taxi i trettio år, du har väl upplevt en hel del du, va? För all del, säger jag då, men det mesta har varit trivialt eller rent ut sagt futtigt: bomkörningar, typer som inte kan betala, fyllon som spyr i bilen och en gång faktiskt en kvinna som födde barn."

Läs hela novellen i PDF-format

Tur och retur till Filipstad av Bengt Bergström

"Med en mild tinnitus som erinran om kanonskotten på Hampton Roads inträdde jag i Filipstads nya kyrkogård en varm sommareftermiddag för att söka lite lugn och ro. Mina tankar cirklade förstrött runt den nyss timade sjöstriden."

Läs hela novellen i PDF-format

Bestigningen av Bengt Bergström

"Flickan i sportaffären visade ett valnötsetui med knivar från Buck. De hade olika namn: Skinner, Hunter, Lancer, Woodsman. Den största av Bowiemodell kallades the General. - Tja, sade flickan, det beror på vad man ska ha den till, jakt, fiske, argument. - Argument? sade Arne. - Javisst, sade hon och skrattade, har du inte hört det?"

Läs hela novellen i PDF-format

Jag lämnar din frekvens nu av Bengt Bergström

"- Prognos? Jag är ledsen, men enligt den senaste statistiken är mortaliteten - ja det betyder dödlighet - runt nittiofem procent. Den kvinnliga patologen såg ut genom glasdörrarna och försökte fånga sköterskans blick. Förbaskat obehagligt det här."

Läs hela novellen i PDF-format

Budweiser av Bengt Bergström

"- Och du är i fin form, sade Ron i telefon, vältränad?
- Visst, sade Arne, har aldrig vart bättre. Några kilos övervikt, föralldel, men förra månaden gick jag tio mil hemma i Sverige, det är sextio miles.
- OK, sade Ron, vi får väl se. Och så var det en annan sak. Ingen sponken. Han använde ordet ”booze”.
- Vad menar du med det, ingen sponken?
- Du vet mycket väl vad jag menar, sade Ron."

Läs hela novellen i PDF-format

Utdrag ur ”Nils Holgersson flög inte över Billingen” av Torkel Ivarsson

"En vacker vårdag cyklar bror och jag till Varnhem. Det är ett idiotiskt företag för han håller på att få influensa och vi kyler ner oss ordentligt i fartvinden. Väl framme väntar dock en värmande soppa i trädgårdskaféet. Det visar sig att det precis öppnat för säsongen och att vi är bland de allra första gästerna."

Läs hela utdraget i PDF-format

Kriminalromanen av Torkel Ivarsson

"Jag satt där i författarlyan på Billingen en kväll och fick en idé. Man skulle allt skriva en kriminalroman, tänkte jag. Förlagen vill ha kriminalromaner. Vill man slå igenom som författare då måste man ägna sig åt litterära mord, helst massmord. Först föreställde jag mig berömmelsen. Jag skulle få fina recensioner. Äntligen, skulle kritikerna utropa, äntligen en ny stor deckarförfattare. Mycket efterlängtat. Jag skulle sitta hos bokhandlarna och signera mina böcker. Jag skulle uppträda på författaraftnar och bokmässor. Jag skulle vinna fina priser. Jag skulle intervjuas i tidningarna, i teven och radion."

Läs hela novellen i PDF-format

Hovedbangaarden av Torkel Ivarsson

"Jag vill vara på Hovedbangaarden i Köpenhamn. Det ska vara en dag i oktober med kvardröjande sommarvärme. Men det ska vara disigt så att jag kan titta på solskivan utan att bländas. Jag kommer att se människorna som ilar omkring där på stationen som silhuetter i motljuset. Jag kommer att höra hur tågen ropas ut. Jag kommer att känna att jag inte längre är kvar i Sverige utan står på tröskeln till den europeiska kontinenten."

Läs hela novellen i PDF-format

Beslutsfattaren av Bengt Bergström

"Så här i efterhand ter sig beslutet helt riktigt, i och för sig. Jag beräknade risken exakt: värdet av utfallet gånger sannolikheten. Denna tes är fortfarande korrekt. Vägningen av utfallens sannolikheter var likaledes helt oantastlig. Faktiskt kan jag fortfarande njuta av den intellektuella precisionen i mina kalkyler. Ändå begick jag ett ödesdigert misstag."

Läs hela novellen i PDF-format

Liten julberättelse av Torkel Ivarsson

"När man lagar mat behöver man en del utrustning som kastrull, stekpanna…öh…jo knivar, slevar, korkskruvar och sådana grejer kan också komma till nytta. Vi kanske inte behöver uppehålla oss så mycket vid just dessa detaljer eftersom de flesta kök verkar vara överbelamrade med en massa prylar för olika ändamål. Det är bara att chansa och dra ut lådorna och titta efter så hittar man nästan alltid vad man söker!"

Läs hela novellen i PDF-format

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.