Bokebackens
kultursida

Lästips

Makten tar konsten i sin tjänst

Anders Rydells bok Plundrarna, hur nazisterna stal Europas konstskatter vittnar om att författaren är grundligt insatt i Europas kulturhistoria. Det vimlar av namn på konstnärer från konstens guldålder mellan åren 1890 och 1930. Men boken beskriver också ett brett garde av konsthandlare, mecenater, konstsamlare och politiker som utgjorde ”degen” som fångade upp produktionen. Bokens huvudtema är dock hur Tredje rikets makthavare ville omforma detta kulturarv och stöpa om det i sin egen regi. Samma sak hände i Sovjetunionen där den socialistiska realismen skapades som konstform som skulle tjäna det enda tillåtna partiet. I Italien gjorde man inte detta misstag. Boken ger en hisnande bild av omfattningen av konstplundringen mellan åren 1933 – 1945, samt hur svårt det har varit att reda upp frågan efteråt. Man blir så överväldigad av alla fakta i boken att man kan inte lägga den ifrån sig innan man slukat allt.

En intressant episod har Rydell missat: Fallet Olof Aschberg i Sverige. Den judiska affärsmannen och konsthandlaren som skapade en stor samling både i Sverige och i Frankrike. Den franska samlingen blev konfiskerad av nazisterna då han befann sig i Frankrike men Aschberg lyckades fly till Vichy. Där blev han dock angiven av franska handelsmän och politiker som ville tvinga av honom hans stora ägarandel i det nygrundade franska radiobolaget som visade sig vara mycket lukrativt. Han lyckades dock fly via Lissabon till USA. Efter kriget ville han donera sin återstående svenska konstsamling åt socialdemokratiska partiet men de vägrade att ta emot den på grund av hans judiska bakgrund.  Det finns två böcker om honom som närmast måste betraktas som Aschbergs egna partsinlagor.

THOMAS GAROFF

2 september 2015

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.