Bokebackens
kultursida

Lästips

Renande abstrakta tankar

Jag antar att Jean-Paul Sartre på 1960-talet ingick i standardrepertoaren för hyggligt litteraturintresserade gymnasister. Men jag minns faktiskt inte om jag läste honom då. Kanske kände jag mig inte tillräckligt utlevad. Snarare var det väl så att jag hade en väldig aptit på livet och road betraktade de kamrater som låtsades skärma av sig från allt det spännande man kunde företa sig.

Försiktigt har jag nu närmat mig denna existentialismens ikon, med fokus på hans debutroman Äcklet. Handlingen utspelas i en liten fransk hamnstad där huvudpersonen Antoine Roquentine flackar runt mellan sitt hotellrum, ortens kaféer och biblioteket där han arbetar med en biografi över en viss markis de Rollebon.

Det är den yttre ramen. Jag måste medge att det tar mig en god stund innan jag börjar finna nöje i beskrivningen av den likgiltighet inför allt och alla som finns däremellan.

Äcklet har naturligtvis en stark filosofisk prägel men Sartre kan vara riktigt rolig också. Vad sägs till exempel om följande mening: ”Bakom mig i staden, på de stora raka gatorna i gatlyktornas kalla ljus låg en oerhörd social tilldragelse i dödsryckningarna: söndagen var slut.”

Sartre skriver att han tvättar sig ren med abstrakta tankar. Det kan alltså bli lite väl krångligt ibland, men det är samtidigt så skönt att slippa dagens händelsedrivna underhållningslitteratur. Egentligen tror jag att det är just där som problemet ligger, helt enkelt en viss ovana vid läsning på den litterära parnassens allra högsta nivåer.

Det kan man ju som tur är ändra på.

TORKEL IVARSSON

22 november 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.