Bokebackens
kultursida

Lästips

Röda Nejlikan tidlös underhållning

Franska revolutionen urartade i en orgie av blod, rättslöshet och socialt sönderfall. I Paris och på andra håll sändes tusentals till revolutionsdomstolarna och snabba avrättningar. Offren behövde inte överbevisas om sin skuld. Det räckte med att de stämplades som misstänkta. Ingen gick säker, inte ens de som i det beryktade välfärdsutskottet satte våldslavinen i rörelse. Vi minns namn som Robespierre, Danton och Marat. Den stolta deklarationen om frihet, jämlikhet och broderskap fick nu det kusliga tillägget ”eller döden”.

Skräckväldet gav ett förträffligt material för en av världslitteraturens största äventyr – Röda Nejlikan av baronessan Orczy. Hennes böcker om Röda Nejlikans djärva räder för att rädda blåblodiga och andra har underhållit generationer. I centrum för berättelsen står den som smådum betraktade Sir Percival Blakeney, hans franska hustru Marguerite och den vidrige före detta franska ambassadören i London, Armand Chauvelin.

Dubbelnaturen Sir Percy lyckas i det längsta hemlighålla att det är han som är Röda Nejlikan och leder den omtalade liga som helt fräckt opererar i de franska städerna. Inte ens hans trogna hustru känner först till vad han sysslar med på sina återkommande resor över kanalen.

Mellan Blakeney och Chauvelin pågår en ständig katt- och råttalek. Chauvelin försöker på alla sätt gripa sin motståndare, som dock alltid lyckas slinka ur nätet med sina skyddslingar. Gång på gång tvingas Chauvelin bittert konstatera att han blivit lurad och hatet mot ”den engelske spionen” växer. Chauvelins upprepade misslyckanden blir till sist farliga för honom själv och han väver en djävulsk plan för att knäcka sin motståndare.

För att inte avslöjas överdriver Blakeney sin roll som odräglig klädsnobb och sprätt. Med lornjetten perfekt fastklämd i ögonvrån sprider han kvickheter omkring sig på de kungliga balerna. Många minns Leslie Howards rolltolkning i filmen om Röda Nejlikan från 1934:

”They seek him here, they seek him there, those Frenchies seek him everywhere. Is he in Heaven? - Is he in Hell? That dammed, elusive Pimpernel.” I själva verket är Blakeney ingen förkonstlad dandy alls utan en kallblodig och handlingskraftig ledare för sina edsvurna män, också de aristokrater förstås. Utklädda till soldater, tiggare eller bönder uppträder de mitt framför näsan på revolutionsgardisterna. Men det är inte medmänsklighet som är deras motiv. Istället är det äventyret och spänningen i den livsfarliga leken som eggar dem att fortsätta.

Emmuska Orczy kunde konsten att förtäta stämningen och hålla fast läsaren. Hon hade också en stor talang för att gestalta olika sidor av det mänskliga psyket – hat, girighet, svartsjuka men också kärlek, medkänsla och osjälviskhet. Chauvelins lilla dotter är nära att offras som en bricka i maktspelet och skildringen av hennes barnsliga tilltro till fadern och även hans ömma känslor för henne står i bjärt kontrast till hur grymt han krossar revolutionens fiender.

ULF IVARSSON

13 november 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.