Bokebackens
kultursida

Kulturoasen

Ett grönögt monster i Roma

Bokia annonserar i Gotlandstidningarna och anbefaller semesterläsning. Tre av fyra titlar är kriminalromaner som bokmarknaden aldrig tycks få nog av. I regel är de tröttsamma upprepningar enligt samma grundritning. Men mord kan faktiskt vara både underhållande och skön konst på samma gång. För priset av ett par deckare kunde man denna sommar avnjuta William Shakespeares Othello på Romateatern och tycka att det är en kulturupplevelse av högsta klass att se liken travas på scenen.

Det är ett svartsjukedrama som slutar på värsta tänkbara sätt – Jago sticker ihjäl Cassio och Othello stryper sin älskade Desdemona samt begår självmord när det visar sig att hennes otrohet är en bluff, påhittad av Jago. Denne är avundsjuk på Othello och har kokat ihop en fruktansvärd intrig för att såra sin avskydde chef.

Den yttre ramen är Venedigs och turkarnas konflikt om Cypern på 1500-talet, men otrohet och svartsjuka är ett tidlöst fenomen. Shakespeare kallar svartsjuka ”ett hånskrattande grönögt monster som slukar köttet som det närs av”, en sanning som står sig och kan intygas av alla som drabbats av tillståndet. I programbladet utvecklar psykologen Per Naroskin ämnet. Vänsterprassel är farligt, det kan enligt nya medicinska rön bokstavligen leda till döden. Om en man är otrogen mot sin hustru så riskerar han själv att få hjärtinfarkt och att ge henne ett brustet hjärta, kanske efter en lång tids förtärande svartsjuka, skriver Naroskin. Det är däremot sällsynt att man drabbas av hjärtattack när man har sex med sin äkta hälft. Blodtryck och puls ökar inte till samma nivåer som vid sex med en ny partner, konstaterar Naroskin torrt.

Mot den bakgrunden är det lätt att förstå Othellos bottenlösa förtvivlan, som tolkades mycket trovärdigt av Peter Gardiner. Inget, inte ens de viktigaste statsangelägenheterna, kan betyda mer än att hans älskade svikit honom. Allan Svensson var övertygande som den lismande Jago, fast kanske lite trött efter en intensiv spelsäsong i den vackra klosterruinen från 1100-talet. Sista föreställningen blev också ett kraftprov för välspelande Ida Wallfelt – Desdemona – som halvnaken måste tillbringa en del av pjäsen i en säng och ett badkar. Publiken satt väl invirad i filtar i den kyliga sensommarkvällen.

ULF IVARSSON

14 augusti 2012

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.