Bokebackens
kultursida

Lästips

Minnen från en farlig och härlig sport

Det man lite nedlåtande kallar provinsiell litteratur eller stämplar som privata livshistorier kan många gånger vara väl så givande som nyheterna i det kulturella finrummet. Utan att ha den minsta chans att få recensioner i storstadsmedierna fortsätter ändå en armé av amatörförfattare att skriva och oftast på egen bekostnad ge ut sina böcker. Inte sällan når de ändå sin publik – lokalt eller på grund av ett stort intresse för ämnet – och kan sälja sina verk i samband med föredrag, på marknader eller via föreningar och annonser i fackpressen.

Ett sådant exempel är Leif Rosell i Ribboda, Närke, som 2014 kom ut med en fjärde bok om sitt liv som roadracingförare, Spridda skurar. Road racing, eller TT som det hette förr, är alltså en hastighetstävling för motorcyklar på asfalterade banor. Sporten har gamla anor. Så snart mera driftsäkra modeller kom ut på marknaden vid förra sekelskiftet började man tävla med dem. Sedan 1907 körs årligen ett landsvägslopp på Isle of Man. Leif Rosell debuterade helt ung på 1960-talet och upplevde under ständigt kringflackande mellan banorna i Europa många dråpliga äventyr, som gett honom ett rikt material att förvandla till bokform.

Nästan alla svenska förare fick vid denna tid ta pengar ur egen ficka till sitt tävlande. Livet på banorna var som en oemotståndlig drog. Leif Rosell och hans kamrater fick betala ett avsevärt pris i form av långa transporter och improviserade reparationer av trasiga bussar, trassel vid gränskontroller, krascher och vänner som förolyckas, dålig sömn, olidlig hetta i sydliga länder och, inte minst, fästmör och fruar som oroliga väntade därhemma.

Imponerande är hur privatförarna själva blev experter på tekniken. Ett nödvändigt ont för dem som inte hade uppbackning av mc-fabriker, generalagenter och andra sponsorer. Ur den legendariske Sven-Olov Gunnarssons dagbok citerar Leif Rosell en lika typisk som lakonisk anteckning: ”Söndag 9 juni. Plockade isär motorerna och kollade allt”. Som återkommande kund hos dagens mc-verkstäder (900 kronor/tim!) låter detta som en fantasi.

Är man intresserad av livet i depån, dramatiken i tävlingarna och de tekniska problemen med racermaskinerna - som är oundvikliga då materialet pressas till det yttersta - är Spridda skurar en mycket trevlig läsning. Det är en rak och okonstlad berättelse om en farlig men härlig sport, som driver utövarna att balansera på gränsen till det fysiskt och mänskligt möjliga.

Gamla roadracingförare tycks nämligen tåla hur mycket som helst. En vän till Leif Rosell, Hans Hallberg, skadade sig svårt när han avsiktligt vurpade i hög fart för att inte köra på en älg. Några förbipasserande ville hjälpa honom till lasarettet i Lindesberg, men istället vände han om mot Ribboda och Leif Rosell. Det värsta var, berättade Hallberg, att vrida om den ytterst tröga bensinkranen. Båda handlederna var brutna.

Boken blir inte sämre av några inslag om författarens uppväxtår i den trakt vid foten av Kilsbergen där han fortfarande bor. Mycket underhållande skildrar han till exempel kontakten med den militära världen. Inför ett repmöte begär han uppskov med motiveringen att han var rädd för infanterister och tillhör en ”antitältklubb”. Men han slapp inte undan och den hopplöst motvillige soldatens upplevelser skildras mycket humoristiskt. Det är ett stänk av Mark Twain över det hela faktiskt.

Ett kapitel handlar om en drunkningsolycka. Med inlevelse berättar Rosell om vännen Anders och hans lite udda, ensamma och tragiska liv. Kroppen dras upp ur sjön och placeras i fören på polisens båt, där han satt som om han bara åkt med på en roddtur. Jag hade inte sett många döda människor i mitt liv, skriver Rosell, men åsynen av min döde kompis skrämde mig inte. ”Det jag aldrig kommer att glömma var dock hans ansiktsuttryck. Han såg förvånad ut. Överraskad. Han måste ha dött av en chock när isen plötsligt försvann under honom.”

I Spridda skurar återges i faksimil med Rosells fackkunniga kommentarer en vykortssamling av Seppo Snellström, som sparade på hälsningar från sina vänner i motorcirkusen. Det är kortfattade meddelanden som dock ger en god inblick i det intensiva livet för dessa racingens matadorer. Rosell är frikostig med referenser till andra berättelser om TT-årens glansperiod på 1960-talet, vilket ger ett mycket sympatiskt intryck.

ULF IVARSSON

6 augusti 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.