Bokebackens
kultursida

Lästips

Rotlöshetens koketteri

Rotlösheten och framför allt rotlöshetens koketteri är ett vanligt tema i litteraturen. Författarna föraktar Svenssonlivet och ger sig ut på jakt efter spänning och upplevelser utöver den grå vardag som vi andra tvingas lunka i. En duktig skribent kan emellertid förvandla denna tröstlösa expedition till god litteratur och en av dem som upptäckte det var Ernest Hemingway. I sin genombrottsroman ”Och solen har sin gång” lallar han runt bland krogarna i Paris med sina journalist- och författarvänner. Det är mellankrigstid och det sexuellt frigjorda sällskapet söker meningen med livet samtidigt som de konsumerar alkohol i en rasande takt.

Hans raka, enkla språk måste ha känts nydanande och uppfriskande på samtiden. Men jag måste erkänna att jag blir ganska trött på barrundorna och att boken skjuter fart först sedan Hemingways alter ego Jake och hans vänner passerat gränsen till Spanien för att delta i den klassiska fiestan i Pamplona.

Här stegras spänningen och den stilistiska höjdpunkten är författarens ingående skildring av tjurfäktningens nyanser. Här är det verkligen en konnässör som talar och språk och handling smälter extra tydligt samman till den av de flesta författare eftersträvade konstnärliga helheten.

Hemingways efterföljare i genren är många, jag tänker till exempel på Jack Kerouac och vår egen Ulf Lundell, men jag anser inte att någon av dessa når upp till Ernest Hemingways mästerskap.

TORKEL IVARSSON

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.