Bokebackens
kultursida

Lästips

Rovdrift och solidaritet i Steinbecks tidlösa roman

Det är i slutet av 1920-talet. Det är hårda år för småbrukarna i Tennesse, Oklahoma, Ohio och Texas. Depressionen, missväxt, mekanisering och skoningslösa banker tvingar dem att sälja sina ägodelar och ge sig iväg västerut. Kalifornien är målet. Där är klimatet härligt och där finns gott om jobb i frukt- och vinodlingarna och på bomullsfälten.

Allt mästerligt skildrat i John Steinbecks klassiker Vredens druvor.

Bland de tiotusentals, ja hundratusentals människor som bär på denna dröm befinner sig familjen Joad i tre generationer och med den fjärde på väg. På en sliten lastbil packar de det allra nödvändigaste och startar resan i förvissningen att de ska nå det förlovade landet och där, med hårt arbete, bygga sig en ny framtid.

I de tillfälliga lägren efter vägen samlas människorna vid eldarna. De minns sina gamla liv och de fantiserar om det nya. En stark solidaritet växer fram mellan dem.

Men väl framme i detta jordiska paradis inser familjen Joad att det inte är till för dem utan för kapital- och jordägarna. Jobben är tillfälliga och lönerna nerpressade under existensminimum. Immigranterna jagas som hundar av polis och medborgargarden, deras läger bränns ner.

Enda ljuspunkten är ett statligt läger där familjen Joad, nu decimerad av sjukdomar och död, äntligen får känna sig som människor. Det är ett välordnat litet samhälle med självstyre, god standard och medmänsklighet som ledstjärnor. Det känns som en socialistisk vision. Steinbeck visar här på ett tydligt alternativ till den kapitalistiska rovdriften. Men där kan de bara stanna en kortare tid, jakten på arbete tvingar familjen vidare, den splittras och möter den slutliga katastrofen.

Vredens druvor gav John Steinbeck nobelpriset. Jag tror att många ser boken som en stor historisk roman om en tid som USA och de moderna västerländska samhällena har lämnat bakom sig. Men för mig känns den tidlös. Om de mekanismer som slog ut familjen Joad ges fritt spelrum så är vi snart där igen.

TORKEL IVARSSON

6 november 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.