Bokebackens
kultursida

Lästips

Skicklig marinmålning av kontroversiell författare
En roman om havet och människan

Ett liv som journalist är fullt av snabba möten med kända och okända. En av många som passerade revy under mina år i yrket var journalisten och författaren Arvid Rundberg. Det skedde i Västmanland någonstans, i början av 1970-talet och Rundberg skulle uppträda inför publik och tala om sitt författarskap. Vi sågs några minuter i kulissen. Jag visste att han var uttalad socialist och därför avskydd av det borgerliga etablissemanget, inklusive min tidnings ägare, vilket bara gjorde min nyfikenhet större. Exakt hur orden föll minns jag inte, men utgångspunkten för vårt samtal var hans senaste bok, En rysk arbetares memoarer.

Sedan skildes våra vägar.

För en tid sedan läste jag om berättelsen som jag hade i pocketversion i min bokhylla och fann något av en propagandabild från det gamla Sovjet men samtidigt inte helt lätt att avfärda eftersom den, liksom de tre andra böckerna i serien bygger på intervjuer. Rundberg hade träffat och skrivit också om en tysk, en engelsk och en svensk arbetare. Vardagen är i fokus och man kan ju inte bortse från att det fanns många arbetare även i Sovjet som faktiskt trivdes med sin tillvaro och kände att de hade en viktig uppgift att fylla. Det nattsvarta kan ju rimligen inte ha genomsyrat varje liten del av arbets- och samhällslivet.

Häromdagen stötte jag på Arvid Rundberg igen, nu i det välsorterade antikvariatet Böckernas Hus i Tidan i Västergötland. Det vill säga hans sjömansroman Luna - en roman om havet och människan. Jag erinrade mig mitt möte med författaren för över 40 år sedan, lade boken i korgen men kanske inte med några större förväntningar.

Jag tog fel- Luna är en ypperlig skildring av det krävande sjölivet med en spänning som först subtilt men sedan obönhörligt stegras till avslutningens crescendo i en tropisk orkan i Stilla Havet. Rundbergs förutsättningar var här de bästa, några ungdomsår på sjön gav honom miljöskildringen gratis och några egenhändigt skrivna agentromaner hade lärt honom hur man bäst fångar läsarna.

Det är verkligen något speciellt med Rundbergs språk, hårdkokt och avskalat som Hemingway men ändå med en alldeles egen, stundtals metafysisk stil. Bakom det som synes ske pågår något annat. Rundberg lyckas med det där som många författare eftersträvar men aldrig till fullo uppnår, harmoni mellan språk och innehåll.

Huvudpersonen i Luna är den lätt alkoholiserade tredjestyrmannen Paulsen som mönstrar på i Liverpool och möter en garvad, huvudsakligen svensk besättning som seglat i åratal tillsammans. Här finns en rad personligheter: den hårdföre kaptenen Swanson, den egendomlige timmermannen Holm, driftkuckun Mattson, ”Sossen” och ”Finlands sak”, med flera.

De flesta har erfarenheter från kriget, flera har blivit torpederade och med nöd och näppe klarat livhanken. Medan Luna stävar över Atlanten med brittiska industriprodukter i lasten utvecklas ett intrikat rollspel, ett psykologiskt drama; en besättning måste hålla ihop för att fartyget ska kunna manövreras säkert men enahanda rutiner och instängdhet leder också till sönderfall och ensamhet.

Färden går igenom Panamakanalen och meningen är att man ska lasta hudar, bomull, kaffe och kakao för hemfärden men väl inne i Stilla Havet visar det sig att rederiet har nya planer för Luna- nu ska hon segla kontraband. Nyheten sipprar ut till besättningen som förstår att de har en lång och farlig resa framför sig men också goda förtjänstmöjligheter på de illegala vapenaffärerna. Författaren får tillfälle att föra in en diskussion om moral och individens samhällsansvar i handlingen.

Maskinhaveri i kombination med ett fruktansvärt oväder sätter dock en logisk punkt för uppdraget. Rundberg gör här en flyhänt marinmålning med rasande vågor, rytande vindar och isande skräck, det blir som ett konstverk av Marcus Larsson.

Skickligt. Nu är kontakten återupprättad och jag ska ge mig ut på jakt efter andra böcker av Arvid Rundberg.

TORKEL IVARSSON

7 juli 2016

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.