Bokebackens
kultursida

Lästips

Starka kvinnor i bortglömd populärlitteratur

"Sara Dane" av Catherine Gaskin handlar om en fattig och moderlös kvinna som egentligen är av god familj och har fått en god uppfostran. Hon blir emellertid oskyldigt dömd för en futtig stöld, vilket i 1790-talets England bestraffades med döden eller deportering till Botany Bay i Australien. Sara räddas dock ur fångskeppets stinkande, svältande helvete, gifter sig med sin räddare och tillsammans blir de mycket rika och respektabla på jordbruk, halvskumma affärer och fårskötsel. Sara upplever fånguppror, mord och våldtäktsförsök, översvämningar, flera äktenskap och kärleksrelationer och föder åtta barn. Man anar i bakgrunden det tidiga Australiens karaktär av ett brutalt, korrumperat slavsamhälle och det Georgianska engelska klassamhället.

Katie O`Neill är hjältinnan i ´sydafrikanskan Helga Morays "Vinden visar vägen" eller på engelska "Untamed", utgiven på Wahlströms förlag 1951. Rödhåriga Katie kommer från en  irländsk godsägarsläkt som blir ruinerade av potatispesten på 1840-talet och måste emigrera till Sydafrika där hon upplever boerutvandringen till Transvaal, blodiga zulukrig, hittar rikligt med guld och även diamanter, blir ägare till en fin gammal vingård utanför Kapstaden. Hon gifter sig två gånger, första gången med en barndomsvän från Irland och andra gången med en engelsk officer i Kap och får sex barn med tre olika män. Katies stora kärlek eller sexuella besatthet är en blond, stark viril boerledare, Paul van Riebeck och hennes förhållande till honom är det dominerande temat.(sexskildringarna måste för sin tid ha ansetts som tämligen avancerade).

Boken är skriven under den tid som apartheid infördes i Sydafrika. Vad finns att spåra av detta i texten? De vita har en självklar rätt till landet, vilket ej ifrågasätts. Motsättningarna är främst mellan engelsmän och boer. Engelsmännen respekterar ej boerna som är bönder. Zuluerna och kaffrer finns i bakgrunden som tjänare och kanske lite som ett hot, men spelar egentligen en undanskymd och perifer roll. Det finns inslag när författarinnan tar ställning mot de vita (främst boerna) när de brutalt utnyttjar svarta kvinnor eller piskar kaffrer för stöld. Boerna beklagar att slaveriet upphävdes av engelsmännen 1830.

Båda böckerna har getts ut i miljonupplagor, filmats och är nu nog helt bortglömda. Båda författarna har skrivit många fler böcker och stora pengar har säkerligen tjänats. Personskildringarna(Catherine Gaskin blir märkbart engagerad när hon beskriver Saras klänningar) särskilt av bipersonerna är nog ganska enkla, men böckerna är underhållande. Läsvärda efter 60 år? Hör troligen hemma i Harlekinfacket och läses ej av bildat folk. De skildrar dock två starka, självständiga och företagsamma kvinnor.

PEDER JEMT

29 juni 2013

Lista över författare

Ansvarig utgivare:

Ulf Ivarsson

Medarbetare:

Torkel Ivarsson, Thomas Garoff, Åke W. Bergh

Webmaster:

Ylva Ivarsson

Teknisk support:

Petter Ivarsson

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com

Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.