Bokebackens
kultursida

Lästips

Sjuka lästips

”Medicinen är min lagliga hustru och litteraturen min älskarinna!” Detta berömda uttalande av Anton Tjechov sammanfattar hans syn på läkaren som författare; att den medicinska praktiken skulle ge särskilda fördelar i en litterär verksamhet.

De medicinska studierna har, menar Tjechov ”på ett avgörande sätt vidgat området för mina iakttagelser och berikat mig med ett kunnande av ett så stort värde för mitt författarskap, som endast en läkare kan förstå på allvar”.

Tjechov citeras i Lars-Erik Böttigers gåvobrev i samband med att han överlämnade sin privata samling av läkarförfattade böcker till Karolinska Institutet. Där berättar han också att det var läsningen av W. Somerset Maugham som väckte hans intresse för kombinationen av medicin och litteratur. Maugham verkade en kort tid som läkare i Londons slum och intrycken därifrån påverkade hela hans författarskap.

I Böttigers lista återfinns förstås stora namn på den litterära himlen som den av Stalin förföljde Michail Bulgakov, vår egen Lars Gyllensten, som hoppade av Svenska akademin på grund av den så kallade Rushdieaffären och André Breton, surrealismens främste teoretiker. I denna parnass blandar Böttiger in mera populära författare som till exempel Sherlock Holmes hävdatecknare Arthur Conan Doyle. Vidare bästsäljaren – 60 miljoner exemplar - Frank G. Slaughter och Richard Gordon, vars skälmromaner om sjukhuset S:t Swithin vann stor publik.

Visste ni att Gargantua och Pantagruels skapare François Rabelais blev medicine doktor i Montpellier 1537? Eller att författaren till ”Pelle Snusk”, Heinrich Hoffman, var läkare som reformerade psykiatrin? Eller att det samtidigt satt tre läkare i Franska akademien, varav en, Jean Bernard när han var tysk krigsfånge ”skrev” dikter utan papper och penna?

Böttigers författarnotiser bjuder på en hel del kuriosa. Vill man gå djupare i ämnet rekommenderas Böttigers två böcker ”Litterära läkare” och ”Diktade doktorer”. Den senare skildrar de många läkargestalter som dyker upp i skönlitteraturen.

ULF IVARSSON

19 juli 2013

Klicka här för att komma till förteckningen över Böttigersamlingen.

Framlidne Lars-Erik Böttiger var professor i invärtesmedicin vid Karolinska institutet. Han skänkte över 600 volymer av 165 författare från 17 nationer till KI:s bibliotek. Samlingen har ordnats av bibliotekarien Karin Niklasson Gråd, som välvilligt ställt Böttigers litteraturreferenser och författarnotiser till förfogande för Bokebackens kultursidas läsare.

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.