Bokebackens
kultursida

Lästips

Socialreportage från 1800-talets Paris

Historiker i all ära men samtida författare smäller högre. Inga kan på ett mera trovärdigt vis förmedla miljöer, stämningar och känslor från svunna sekler. Författaren sätter oss i direkt kontakt med den tid och den föreställningsvärld i vilken de levde. Jag brukar tänka att det är som att titta ner i ett arkeologiskt schakt.

En av mina favoriter är den franske naturalisten Emile Zola. Hans genombrott som romanförfattare skedde med Krogen, som ingår i en svit om släkten Rougon- Marquart. Handlingen i Krogen är förlagd till en av Paris fattiga förstäder under andra hälften av 1800-talet och huvudperson är tvätterskan Gervaise. Hon är åter en av alla dessa tappra, hårt arbetande kvinnor som gör allt för att hålla ihop familjen och skapa en dräglig tillvaro i en patriarkalisk omgivning präglad av fattigdom, alkoholism, smuts och misär.

Medan Gervaise och flertalet av hennes medsystrar arbetar hårt för att kunna skaffa ved till kaminen och mat på bordet, så drar männen från krog till krog och kommer hemrumlande med tomma fickor. Arbetet, i den mån man har något, får vänta tills nästa dag, eller nästa.

Gervaise tvingas så småningom ge upp och dras själv ner i brännvinsfloden men vägen dit är inte bara elände utan vi får också några glimtar av livets glädjeämnen. Jag fäster mig till exempel för ett överdådigt gästabud där inget sparas av mat och dryck och där de på gatan förbipasserande kastar lystna blickar in genom fönstret på det uppsluppna sällskapet.

Allt för lånade pengar.

Krogen är ett mycket läsvärt socialreportage, skildringen fungerar som en appell mot spritmissbruket och för det personliga ansvaret. Romanen gavs ut 1877 och först senare i sitt författarskap drar Zola politiska slutsatser av sina iakttagelser. Arbetslöshet och social utslagning är ju lika mycket en kollektiv som individuell angelägenhet.

TORKEL IVARSSON

22 augusti 2012

Lista över författare

Ansvarig utgivare: Ulf Ivarsson


Upphovsrätt

För allt material, text och bilder, som finns på Bokebackens kultursida gäller lagen om upphovsrätt. Det innebär att enstaka kopior får tas för privat bruk men ingen spridning är tillåten utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Intressanta platser att besöka på internet:

Litteraturbanken gör svenska klassiker tillgängliga i digitala versioner

Projekt Runeberg ger tillgång till fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur.

Kontakt

bokebackenskultursida@gmail.com ulf.erik.ivarsson@telia.com

Sidan är optimerad för upplösningen 1600 x 900 i Firefox.